piątek, 23 lutego 2018

Pyszna surówka ze świeżych buraczków :)

Do niedawna nie sądziłam, że buraczki można spożywać na surowo, no...poza sokami, ale żeby zrobić z nich surówkę? Tego nie brałam pod uwagę :) A wyszła naprawdę smaczna, jeśli tylko mam wszystkie potrzebne składniki, to bardzo chętnie ją przyrządzam. Zapraszam :)


    źródło przepisu - tu  ja nieco zmieniłam ilość składników dostosowując do własnych potrzeb

4 średnie surowe buraczki - obieram i ścieram na grubej tarce
1 - 2 jabłka - j.w.
2 średnie kiszone ogórki - kroję w kostkę
1/2 czerwonej cebuli - kroję w kostkę
2:1 majonez z jogurtem naturalnym - może być sam majonez ok.2 łyżki
1 -2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku

Wszystkie podane składniki mieszam, doprawiam do smaku, schładzam przed podaniem.
Smacznego!!!





piątek, 16 lutego 2018

Koktajl śniadaniowy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym :)

Lubicie owsianki? ja tak, ale zwykła tradycyjna owsianka czyli płatki plus mleko nieco mi się przejadła. Rano nie mam czasu na wymyślanie, kombinowanie i szukanie nowych smaków stąd też pomysł z owsiankami nocnymi - wieczorem poprzedniego dnia mieszam wybrane składniki, całość zalewam mlekiem, nie gotuję i wkładam do lodówki, a rano podgrzewam i śniadanie mam gotowe. Poniżej podaję przepis na owsiankę w formie koktajlu, który wypijam na zimno. Inspirację znalazłam tu - klik, owsiankę zamieniłam na koktajl. Zapraszam:)


3 łyżki płatków owsianych
niecałe 200 ml mleka - krowie, roślinne wg.uznania
5 daktyli
niepełna łyżka masłą orzechowego
1 banan
1 łyżeczka kakao


Owsiankę przygotowuję w kubku do smoothie, który nadaje się do miksowania, a następnie do zabrania koktajlu owsiankowego na wynos.
Płatki wsypuję do kubka, zalewam mlekiem, dodaję opłukane suszone daktyle i wstawiam do lodówki na noc.
Rano dodaję pozosyałę składniki i całość blenduję do uzyskania płynnej konsystencji.
Z takiej ilości składników, która pozwala mi na uzyskanie ok.300 ml koktajlu, owsianka jest dość gęsta.
Gdy zabieram ją na wynos to dolewam nieco więcej mleka, by łatwiej dało się ją wypić.
Smacznego!!!

niedziela, 11 lutego 2018

Mini kotleciki z kurczaka :)

Podałam je na obiad z pieczonymi ziemniakami i surówką, ale myślę, że doskonale sprawdziły by się również jako przekąska z dipem. Zapraszam :)


      źródło - tu

2 pojedyncze piersi z kurczaka - kroję w bardzo drobną kostkę
1 łyżeczka łagodnego curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i  pieprz
2 łyżki mąki
1 jajko
szczypior z cebulki dymki lub natka pietruszki
olej do smażenia

Pokrojone kawałeczki kurczaka oprószam przyprawami i dokładnie mieszam z mąką i posiekaną natką pietruszki i odstawiam przykryte do lodówki na godzinę.
Po upływie godziny do masy mięsnej dodaję jajko i ponownie całość mieszam.
Na rozgrzanym olej wkładam łyżeczką niewielkie porcje kurczaka i smażę na złoto z obu stron.
Podaję z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!

niedziela, 4 lutego 2018

Hummus z pomidorkami suszonymi i oliwkami :)

Przepis na ten hummus zwany śródziemnomorskim znalazłam w książce Hummusy i pasty. Hummusy robię dość często, a jem je na chlebku w formie pasty,tak smakują mi najbardziej. A co mnie cieszy, małolat też zaczyna je podjadać więc tym bardziej czuję się zmotywowana. Zapraszam:)


1 puszka ciecierzycy
7 suszonych pomidorków w oliwnej zalewie - u mnie tym razem tylko 4 połówki
10 zielonych oliwek - dałam 8
1 ząbek czosnku - dałabym 2
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
3 łyżki tahini
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z pomidorków
5 łyżek wody - dałam z ciecierzycy
natka pietruszki do posypania - opcjonalnie



Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. 
Hummus jest gotowy do spożycia. 
Na zdjęciach z chlebem z tego przepisu. 
Smacznego !!!