poniedziałek, 26 marca 2018

Ciecierzyca z piekarnika z przyprawą cajun :)

Na blogach mazurki, babki, serniki...do wyboru, do koloru, a u mnie, dla odmiany, ciecierzyca:) Pyszna, chrupiąca, z domowej roboty przyprawą cajun. Zapraszam :)


1 puszka ciecierzycy
trochę oleju - użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno
przyprawa cajun - przepis tu 


Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Płaską formę wykładam papierem do pieczenia.
Ciecierzycę odsączam na sitku, osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam olejem i oprószam przyprawą (z mojego przepisu mieszanka wychodzi dość ostra) i piekę w nagrzanym piekarniku ok.30 min. 
W międzyczasie można lekko przemieszać ciecierzycę. 
Po 30 min. moja ciecierzyca była wystarczająco chrupiąca.
Proponuję doglądać czasu, by jej za mocno nie wysuszyć.
Smacznego!!!