czwartek, 24 stycznia 2013

Ragout drobiowe :)

Jedno z moich ulubionych dań-połączenie kilku smaków daje ciekawy efekt. Zresztą...oceńcie sami :)


40 dkg filetów z kurczaka
40 dkg pieczarek
10 dkg nietłustej kiełbasy
1 por
1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
pół szklanki buliony
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
pół szklanki śmietany
ewentualnie odrobinę mąki do zagęszczenia

Mięso kroję na nieduże kawałki,obsypuję przyprawą do kurczaka i obsmażam.Do zrumienionego dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę,a po kilku minutach pora pokrojonego w półkrążki.Pieczarki oczyszczam,myję i kroję na plastry,odparowuję na suchej patelni. Dodaję do mięsa,dolewam bulion i gotuję na wolnym ogniu ok.5 minut.Na koniec dodaję musztardę i śmietanę.Jeśli jest zbyt rzadkie można zagęścić mąką. Podaję z grzankami. Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. kiełbasa z kurczakiem, rzeczywiście dosyć dziwne połączenie, strasznie mnie ciekawi jak smakuje to danie, wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbasa musi dodawać ciekawego, wędzonego aromatu, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie musztardy z kurczakiem! Ile tu pysznych składników!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztarda jest jakże prostym dodatkiem,a doskonale urozmaicającym smakowo danie.

      Usuń
  4. fajny dodatek musztardy, na pewno nadaje ciekawszy, ostrzejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)