poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Chrzan - delikatny jak krem :)

Moja propozycja jest dla tych,którzy lubią smak chrzanu,ale niekoniecznie mają ochotę na wyciskającą łzy wersję:) Chrzan,bardzo delikatny w smaku,nadaje się jako dodatek do wędlin,jajek na twardo,mięs na zimno.Można przechowywać go w lodówce,w zakręconym słoiczku.Najlepszy byłby oczyszczony korzeń chrzanu,starty na tarce,drobno,jak na ćwikłę i sparzony.Ale jeśli mamy do dyspozycji tylko kupny w słoiczku,ja właśnie z takiego korzystam,to powinien to być chrzan dobry gatunkowo tzn.taki,który ma jak najmniej dodatków w postaci mleka w proszku itp.Chodzi o to,by przyrządzić krem z ostrego chrzanu.


2-3 słoiczki wielkości,jak na dżem,ostrego chrzanu
4 całe jajka
2 łyżki masła
sól i cukier do smaku

Wszystkie składniki przekładam do garnka i mieszając,prażę ok.20 min.i mam gotowy do jedzenia chrzan po wystudzeniu.Pozostałą część schłodzonego chrzanu przekładam z powrotem do słoiczków,zakręcam i przechowuję w lodówce na później.Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. Do jajeczek w sam raz ! Pozdrawiam i dziękuję za życzenia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny! Nigdy takiego nie robiłam. Buziaki poświąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, nie wiedziałam że tak można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, dodam do ulubionych :) Ostatnio jak jadłam chrzan, to aż mnie pokręciło w nosie... taki był ostry... Wolałabym coś łagodniejszego, a Twój przepis jest jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chrzan jest bardzo delikatny,a jeśli doda się więcej jajek/cukru,to będzie jeszcze subtelniejszy w smaku,ale aż tak bardzo,myślę,nie trzeba go"osłabiać",w końcu to chrzan i trochę pokręcić w nosku musi:)))

      Usuń
  5. hej,
    Jajka surowe czy gotowane?

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)