środa, 10 lipca 2013

Filety z kurczaka w pomidorowym sosie zaostrzonym białym winem :)

Danie rodem z Francji,w wersji drobiowej lub wieprzowej,jednogarnkowe,smaczne i dość szybko się je robi.Odpowiednie na obiad,gdy ma się niewiele czasu na przygotowanie.


po 1 łyżce masła i oleju
4 niezbyt grube filety z piersi kurczaka(1 podwójna pierś przekrojona z grubości na pół)lub kotletów wieprzowych
4 łyżki białego wina lub tyle samo bulionu z kurczaka
250 ml śmietany
1 łyżka musztady Dijon
1 pomidor-sparzam,zdejmuję skórkę,kroję w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,suszony tymianek,natka pietruszki

Masło i olej rozgrzewam na głębokiej patelni.Mięso rozbijam,doprawiam solą i pieprzem z obu stron i wrzucam na gorący tłuszcz,smażę do przypieczenia z obu stron.Następnie mięso i tłuszcz z patelni przekładam na osobny talerz,a na patelnię wlewam wino(lub bulion),dodaję tymianek i na wolnym ogniu duszę 2-3 min.aż wino lekko odparuje.Dolewam śmietanę,koncentrat pomid.smażę 2 min.dodaję podsmażone mięso i smażę razem na wolnym ogniu,aż mięso będzie dobrze podpieczone.Następnie dodaję musztardę,pokrojonego pomidora,przyprawy i mieszając podgrzewam,żeby potrawa przeszła smakami.Podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką.Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. Kochana, same pyszności u Ciebie. Kolejne danie, które MUSZĘ spróbować w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,jest naprawdę ciekawe w smaku,przynajmniej takie jest moje zdanie:)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna propozycja obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne danie :) kolejne do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuszące :) pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/piers-kurczaka-z-grilla-w-pomidorowej-zalewie/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię potrawy zakropione winem. Fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)