niedziela, 8 września 2013

Drożdżowiec bez zagniatania :)

Mam nareszcie swoje,pyszne,drożdżowe ciasto.I w dodatku bez dużego nakładu pracy,bez wysiłku,bo ciasta nie trzeba wyrabiać.Byłam tak bardzo ciekawa,czy i mnie się uda,że od razu po tym,jak znalazłam przepis u Droczilki przystąpiłam do działania.Pominęłam dodatek owoców,moja wersja jest więc nieco uboższa.


4 szkl. mąki pszennej
3 jajka
1 szkl. cukru
1 op.cukru z wanilią
5 dkg świeżych drożdży
1 szkl.letniego mleka
1 szkl.oleju
szczypta soli

   kruszonka:

4 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Do dużej miski wsypuję w następującej kolejności(to ważne,by zachować podaną kolejność i nie mieszać składników)3 szkl.mąki,na to drożdże rozkruszone i dokładnie wymieszane z mlekiem,następnie rozkłócone jajka,potem cukry i szczyptę soli,następnie olej i całość posypuję ostatnią czwartą szklanką mąki.Miskę przykrywam ściereczką i wstawiam na noc do lodówki.A rano składniki mieszam łyżką,nagrzewam piekarnik do 180 stopni i zabieram się za przygotowanie kruszonki.Wszystkie składniki do niej potrzebne mieszam widelcem w osobnej miseczce,a na koniec zagniatam ręką i ścieram na grubej tarce na wyłożone do formy (24/34 cm) ciasto i wkładam do piekarnika.Piekę 40-50 min. w 180st.Ciasto jest niecoinne niż tradycyjnie zagniatane,moim zdaniem jest jakby lżejsze i sypkie.Smacznego!!!



19 komentarzy:

  1. Ciekawy sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Nigdy nie próbowałam go robić bez odczekania aż ono choć trochę wyrośnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zerkałam do lodówki w międzyczasie,ale widząc tworzący się"kożuszek"stwierdziłam,że powinno być ok.No i sie udało,ciasto pięknie wyrastało w piekarniku,wyszło równe i wysokie-dla mnie jest naprawdę pozytywnym zaskoczeniem:)

      Usuń
  2. wersja bez owoców też mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo bardzo się cieszę, że spróbowałaś :-))
    Miłego popołudnia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam i będę powtarzać:)M.nie je słodyczy więc całe jest dla mnie...no dobra,z małolatem się podzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nam , polecam, podziwiam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna mam w planach to ciasto! :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odmierz składniki,reszta niemalże sama się zrobi-polecam:)

      Usuń
  7. pyszniutkie!! lekkie i puszyste! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też tak robię - ciasto jest pyszne i bezproblemowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę powiedzieć, że wspaniale wygląda, takie puszyste i mięciuchne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada pysznie :) Kiedys na pewno wyprobuje :)


    Zapraszam do siebie na pyszne polędwiczki z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super wyrosło z kruszonką drożdżowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Nigdy nie robiłam w ten sposób drożdżowego...

    OdpowiedzUsuń
  13. z nieba mi spadłaś :) nie lubię zagniatać ciasta drożdżowego a na jutro piekę drożdżaka napiszę jak wyszedł pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz koniecznie,będę czekać:)Liczę,że wyjdzie Ci takie dobre jak moje:)

      Usuń
    2. wczoraj zrobiłam ze śliwkami wyszło super :) od razu zniknęło z talerza :) polecam

      Usuń
    3. No właśnie i to jest jego wada,za szybko znika:)))Cieszę się,że ciasto smakowało:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)