piątek, 20 grudnia 2013

Dorsz po szwedzku :)

Pewnie ma tyle wspólnego ze Szwecją,co ryba po grecku z Grecją,ale smakuje nieźle i na pewno nie był to pierwszy i ostatni raz,gdy przygotowałam tak rybę.Lekki,delikatny sos z rybą bardzo nam wszystkim smakował i nawet najmłodszy w rodzinie zjadł ze smakiem,mimo że do kulinarnych nowości podchodzi z dystansem :)


60 dkg filetów z dorsza - u mnie było troszkę mniejsza porcja
2 średnie selery - dałam 1 mały
duża cebula
3 łyżki masła
sok z cytryny
pół łyżeczki skórki z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl.śmietany
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

W rondlu rozgrzewam masło,wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.Rybę kroję na kawałki,skrapiam częścią soku z cytryny.Gdy cebula trochę zmięknie dodaję startego na grubej tarce selera,skrapiam sokiem z cytryny,dodaję rybę,sól i odrobinę wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu,aż ryba będzie miękka.Doprawiam pieprzem,gałką muszkatołową,skórką z cytryny,dolewam śmietanę i króciutko podduszam.Posypuję posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!



15 komentarzy:

  1. z selerem na pewno pysznie smakuje :) i jakie szybko się robi! przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten seler mnie bardzo pozytywnie zaskoczył,a danie właściwie samo się zrobiło,dziś czasu było mało więc taki obiad to strzał w dziesiątkę:)

      Usuń
  2. Bardzo chętnie zjadłabym z selerem twojego dorsza. Super pomysł dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dorsza, szczególnie wędzonego. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki dorsz to dla mnie nowość i chętnie go wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie :)
    lubię takie wariacje na temat ryby.

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śledź inaczej, trzeba eksperymentować. Wesołych Świąt Aguś, spędzonych w szczęściu w gronie najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych świat i samych sukcesów w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właściwie tak to typowo ryba po szwedzku, bo Szwedzi lubią gotować rybę w śmietankowych sosach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczny ten dorsz :). Szczęśliwego Nowego Roku i wielu sukcesów, nie tylko kulinarnych! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi smakować wybornie, robię podobnie w sosie cytrynowym i śmietaną i pysznie smakuje taka rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny obiad mieliście, bardzo smakowicie wygląda:) Cudowności w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  13. dorsza bardzo lubię, dodatkowe składniki które podajesz też, myślę że całość będzie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy on ze Szwecji czy nie to brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)