niedziela, 8 grudnia 2013

Risotto z pieczarkami :)

"Easy one-pot"po raz kolejny przyszła z pomoca-jednogarnkowe,risotto od dawna mnie kusiło,aż wreszcie wylądowało na talerzu,z kilkoma moimi zmianami.Pyszne!Spróbujcie:)


12,5 dkg masła
1 duża cebula -kroję w kostkę
2 ząbki czosnku-siekam drobno
25 dkg pieczarek-oczyszczam,kroję w kostkę
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
150 ml białego wytrawnego wina
50 dkg ryżu do risotto
1,2 l - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
parmezan do starcia na wierzch+trochę do dodania do środka
sól i pieprz do smaku

Połowę masła rozgrzewam w dużym rondlu lub na głębokiej patelni,dodaję czosnek i cebulę i na wolnym ogniu duszę do miękkości.Dodaję pieczarki i zioła,lekko podgrzewam i dolewam wino.Jak wyparuje zmniejszając o połowę swoją objętość to dosypuję ryż,mieszam,aż połączy się ze składnikami.Stopniowo dolewam bulion mieszając risotto.Zajmuje to ok.15-20 min w zależności od rodzaju ryżu(mojemu wystarczyło 1,2 l i ok.15 min.)Następnie doprawiam sola i pieprzem,dodaję trochę startego na tarce parmezanu,resztę masła,mieszam i na chwilę zostawiam pod przykryciem.Porcje na talerzach posypuję resztą sera i świeżo zmielonym pieprzem.Sewruję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania ryżowe, zwłaszcza risotta, z pieczarkami jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, jak mnie kusi :) pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bardzo lubię dania z ryżu, lekkie i zdrowe. Apetyt mi zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie przygotowywałam risotta. Chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem fanką risotta, z czymkolwiek by nie było :). No może nie licząc owoców morza ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, też mi wszystko jedno właściwie z czym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. risotto uwielbiam z różnym składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna propozycja :) Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często robię, kuchnia włoska jest moja ulubioną kuchnią:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, jak dawno nie jadła risotto :) To mi się podoba, na świąteczną nutę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)