poniedziałek, 10 listopada 2014

Blondies z gorzką czekoladą :)

Bardzo lubię zarówno brownies jak i ich "jasnowłosą"kuzynkę blondies za smak i krótki czas przygotowania oraz za nieskomplikowane przepisy do ich przygotowania.Wystarczy kilka składników,które zazwyczaj ma się w domu,by móc delektować się słodziutkimi kawałeczkami.Propozycja z "Brownie bliss".


11,5 dkg masła
23 dkg jasnego muscovado
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
18 dkg mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg gorzkiej czekolady - kroję w drobną kostkę

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Masło z cukrem rozpuszczam w rondelku na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.Jajka mieszam widelcem razem z ekstraktem wan.i stopniowo dodaję do masy mieszając bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.Dosypuję powoli mąkę z proszkiem,mieszam i dodaję kawałki czekolady.Formę do brownies 20/20 cm wykładam papierem do pieczenia,wykładam masę i piekę w nagrzanym piekarniku ok.25 min.do suchego patyczka.Po ostudzeniu kroję na niewielkie kawałeczki.W szczelnie zamknietym pojemniku blondies można przechować do 5 dni.Smacznego!!!



21 komentarzy:

  1. Czy można użyć zwykłego cukru? Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie sprawdzałam,ale zaryzykowałabym ze zwykłym cukrem,w końcu do odważnych świat należy:)muscovado ma charakterystyczny posmak i lekko zabarwia ciasto,przy uzyciu zwykłego cukru,smak,a przede wszystkim kolor blondies może się nieco różnić od tego powyżej.Życzę smacznego i powodzenia w eksperymentowaniu:)

      Usuń
  2. chętnie bym spróbowała go nigdy nie jadłam blondies:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszna propozycja :-) ciasto wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowiecie i te kawałki czekolady mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciasto. Nie wiedziałam jednak, że można je tak długo przechowywać. U mnie znika błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, na pewno do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pyszne ciacho, uwielbiam takie proste wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też lubię, browniesy uwielbiam wręcz. Twoje blondynki wielce przystojne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm.... niewyobrażanie pyszne! kocham blondies!

    OdpowiedzUsuń
  11. Również uwielbiam blondies, z czekoladą musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Blondies nie robiłam, ale z tą czekoladą to ciacho kusi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, też je bardzo lubię :) Twoje kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brownies, ale blondies niestety nigdy nie miałam okazji przygotować. Ciacho wydaje się bardzo apetyczne, więc może wreszcie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zarówno brownies jak i blondies, Twoje wygląda znakomicie, poproszę o kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale żeś mi ochoty narobiła! Ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam blondies - Twoja blondynka prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)