sobota, 27 grudnia 2014

Makowiec japoński :)

Wprawdzie święta już za nami,ale przecież okres na świąteczne wypieki trwa czemu więc nie spróbować,jeśli jest potrzeba na ciasto,tego makowca.Jest wilgotny dzięki jabłkom,a upieczony z ugotowanego maku ma intensywniejszy kolor i smak.Ja swój piekłam z masy makowej,nie zaopatrzyłam się jeszcze w maszynkę do mielenia,która w tym przypadku jest niezbędna.


9 jajek - osobno białka i żółtka
9 łyżeka kaszy manny
ok.40-50 dkg jabłek,waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu - ścieram na grubej tarce,odciskam sok
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
trochę skóki pomarańczowej,rodzynki
mały proszek do pieczenia - ja dałam kopiatą łyżeczkę
43 dkg cukru pudru - w masie makowej jest już cukier więc zmniejszyłam ilość do 35 dkg
30 dkg maku - u mnie masa makowa
1 masło

Masło ucieram z cukrem,dodaję stopniowo żółtka,następnie mieszając dodaję odciśnięte jabłka,mannę,mak,bakalie,pianę.Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.po tym czasie temp.zwiększam do 190 i piekę jeszcze 15 min.Po ostudzeniu można na wierzch zrobić polewę np.z tego przepisu.
Jeśli używamy suchego maku(30 dkg),to gotujemy go w wodzie,a następnie,gdy woda już odparuje,mielimy w maszynce,ostudzony dodajemy do utartych żółtek z cukrem i masłem j.w.Smacznego!!!






20 komentarzy:

  1. U nas jeszcze długo po świętach robi się przeróżne wariacje makowców :) Między innymi ze względu na to, że zawsze dużo nam maku zostanie :D Kto wie, może i sięgniemy po ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też została masa makowa i będę ją musiała jakoś zużyć,ale narazie brak pomysłu i przesyt słodyczami po świętach:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł :-) ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowłam takiego ciacha, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest fantastyczny ;-) makowiec idealny. Zadziwia mnie ze nie trzeba dodawac mąki.. pychotka !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z makiem to dla mnie najsmaczniejszy deser na święta. Mam jeszcze biały mak i zastanawiam się co z nim zrobić.
    Twój makowiec pewnie zniknąłby z mojego talerzyka szybko, bo wygląda kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię makowce, nie tylko na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. też piekę i to nie tylko na święta:) pyszne ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciasto, jest pyszna a ja tak dawno go nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. No pieknie juz po swietach, wszyscy przechodza na diete a ty dalej kusisz, nie ladnie, oj nie ladnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, ale super propozycja! Nigdy nie robiłam takiego makowca. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. super! Ciekawa i pyszna odmiana!

    OdpowiedzUsuń
  12. Makowiec pysznie wygląda jeszcze takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam makowca w takiej wersji, ale sądząc po zdjęciach jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)