czwartek, 18 grudnia 2014

Paszteciki z kapustą z ciasta twarogowego :)

Pyszne małe kąski,idealne nie tylko do wigilijnego barszczu.Można dobrać dowolny,ulubiony farsz i serwować je również podczas sylwestrowej zabawy lub po prostu bez okazji rozkoszować się ich smakiem.Przepis od lat wykorzystywany przez moją Teściową trafił od niej w moje ręce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i szybkie do zrobienia,a drobinki niemielonego twarogu delikatnie chrupią po upieczeniu.


porcja ciasta na ok.70 pasztecików wielkości dużych kopytek

25 dkg mąki pszennej
25 dkg twarogu - można zmielić
25 dkg masła
sól
mleko do posmarowania wierzchu - opcjonalnie

Wszystkie składniki ciasta zagniatam,wałkuję na grubość ok.5 mm i kroję na pasy szer.ok.5-6 cm.Na każdy pasek nakładam farsz i zwijam w rulon łączeniem do dołu,lekko uciskam formując równy rulonik,kroję na skos,układam na papierze do pieczenia na blaszce,smaruję mlekiem i piekę ok.20 min.aż nabiorą złotego koloru we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Odkładam do ostudzenia.

Farsz może być dowolny,ja ze względu na święta zrobiłam z kiszoną kapustą i pieczarkami:

2 słoiki kiszonej kapusty
ok.30 dkg pieczarek + masło do smażenia
sól,pieprz do smaku

Kapustę odsączam na sicie,przelewam zimną wodą,wrzucam do garnka,zalewam wodą i gotuję do miękkości.Odcedzam,studzę,następnie zimną odciskam z nadmiaru wody i drobno siekam.Oczyszczone pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę,odparowuję na suchej patelni,a następnie podsmażam z odrobiną masła i dodaję do posiekanej kapusty.Doprawiam solą i pieprzem.Z podanej ilości farszu zostało mi ok.2 kopiate łyżki już po zwinięciu pasztecików.Smacznego!!!


Wigilia 2014

36 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) W twarogowym cieście jadłam tylko owoce, warto spróbować z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O,a ja nie jadłam owocowej,słodkiej wersji więc też spróbuję:)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie, ciekawie brzmi to twarogowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, nie znam ciasta z twarogiem na paszteciki. Wyglądają pysznie. Przepis sobie zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,ja będę je piec częściej,tylko farsze będę zmieniać:)

      Usuń
  4. Pyszne paszteciki ale bym zjadła teraz.....
    ....urocze tło dla pasztecików..te maskotki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ich sporo,starałam się nie podjadać:)zapraszam:)

      Usuń
  5. Paszteciki jak paszteciki, ale za to jaka boska fota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie miłę słowa uznania z Twoich ust,to prawdziwa pochwała:)

      Usuń
  6. Pyszne muszą być te paszteciki. Do barszyku jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim domownikom bardzo smakują,na szczęście udało mi się je upiec i zamrozić pod nieobecność męża,dzięki temu przed świętami nie będę musiała piec nowych:)))

      Usuń
  7. Ojejciu, ale bym takich pożarła... chyba z 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My bawimy się w takie małe cudeńka ale tylko w wersji na słodko, choć takie paszteciki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie poznam Waszą słodką wersję:)

      Usuń
    2. Właściwie to nie ma konkretnego przepisu, bo zawsze jest to farsz wymyślany spontanicznie :) W tym roku twaróg wymieszałyśmy z pastą dyniową, którą bardzo często robimy :) Jak się wszystko zapiecze to smakuje jak mini serniczki :D

      Usuń
  9. Bardzo apetyczne! Pachnie już u Ciebie Świętami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie,pachnie wyjątkowo w tym roku wcześnie się zabrałąm za przygotowania tego,co można przechować do świąt:)

      Usuń
  10. Wspaniałe paszteciki. Przepis ciekawy a dekoracja ... fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o rany, robie identyczny przepis na ciasto jednak z jabłkami na słodko... nie spodziewałam sie że moż smakowac również do wytrawnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś kolejną osobą,która z tego/podobnego przepisu robi coś na słodko,będę musiała sama coś upiec słodkiego,bo nabrałam smaka:)

      Usuń
  12. Paszteciki mnaim :) Ci Panowie w tle tez świetni :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis, pyszne dla moich facetów do barszczu
    A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne serowe ciasto, zapisałam:-)
    Zdrowych, wesołych i pełnych magii Świąt

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię paszteciki, ale z takiego przepisu jeszcze nie próbowałam ich robić. Wyglądają doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele oraz pomyślności na ten nowy rok

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym takie jednego, albo dwa. Ciasto serowe jeszcze takiego nie robiłam. Bałwany twoje wymiatają są boskie.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twoich bliskich:*

    OdpowiedzUsuń
  19. Zachęciłaś mnie tym ciastem twarogowym, brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne paszteciki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Są przepyszne ! Domownicy juz nie mogli się doczekać kolejnej porcji która wyjdzie z pieca! Zniknęły wszystkie! Rewelacyjny przepis. Na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś przygotowane z podwójnej porcji. Pycha !!! Czekamy aż "wyjdą" z pieca. Cżeść będzie zamrożona na święta 🌲🌲🌲

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie smażą się pieczarki i gotuje pomału kapusta.Jutro będą robione paszteciki....to na co od zeszłego roku,kiedy to pierwszy raz je spróbowaliśmy, czekamy najbardziej ! Ach!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)