środa, 14 stycznia 2015

Domowa przyprawa garam masala :)

Bardzo aromatyczna przyprawa stosowana w krajach azjatyckich.Jej poszczególne składniki mają rozgrzewające właściwości,a mieszankę zwykle dodaje się pod koniec przygotowywania potraw.Przyprawa idealna do zaostrzania smaku dalekowschodnim potrawom i nadawania im wyrazistości.Istnieje wiele przepisów na tą mieszankę,które nieco różnią się składem,ja podaję raczej uniwersalną wersję bez wyraźnie dominującej nuty.


2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka kminu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki cynamonu w proszku lub pół laski cynamonu
1 łyżeczka ziaren kardamonu czyli 20 "torebek"z ziarenkami wewnątrz
1/2 łyżeczki goździków
4 liście laurowe

Wszystkie składniki mieszanki prażę na suchej patelni do momentu,aż zacznie się wydobywać aromat.Trzeba uważać,by składniki się nie przypaliły.Następnie wszystko ucieram w moździerzu na proszek.Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniczku.Przyprawę można przechowywać do miesiąca,ale z podanych składników otrzymuje się niezbyt dużo mieszanki więc raczej szybko można ją zużyć.Smacznego!!! Domowy Wyrób

28 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić, domowa najlepsza! Ponadto ta frajda z samego przygotowywania i zapach przypraw.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobają mi się Twoje pomysły na mieszanki przypraw - zapisuję i przy najbliższej okazji wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,mnie te proporcje odpowiadają,mam nadzieję,że Tobie również będą pasować:)

      Usuń
  3. W planach są też inne mieszanki przypraw:)oprócz tego,że są bez chemicznych dodatków,to pozwalają wykorzystać zasoby poszczególnych składników,po które nie sięgam często jak np.ziarna kolendry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa najlepsza :-) zapisuje sobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo bardziej aromatyczne są przyprawy które wykonamy na świeżo w domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wlasne przyprawy. A zapach i aromat tej akurat znam dość dobrze bo przez kilka lat sąsiadowałam z Hindusami...

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe przyprawy to najlepsze dodatki do naszych potraw,
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi naprawdę mieć piękny i wyraźny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domowe przyprawy to nie tylko pełny aromat, a le także przyjemność ich mieszania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poczułam się jak w Indiach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, będzie trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobry pomysł, bo ta sklepowa jest strasznie droga... pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię tą przyprawę :) Pomysłowe zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aguś tej przyprawy jeszcze nie znałam, ale fajnie że ostatnio wzięło Cię na takie przepisy, bo na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze używałam gotowej, ale przygotuję swoją - zachęciłaś mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście zapisuję :) Takie domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No prosze nie wiedzialam, ze tak latwo mozna tez przyprawe samamu zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja Ty to robisz, że u mnie pachnie? ;) świetny sposób. Skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  19. Garam masala jest pyszna! Często jej używam, gdy robię w domu curry, ale jeszcze sama nie przygotowywałam mieszanki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam tą przyprawę gotową, atu proszę można samemu zrobić. Ty to masz pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  21. taką przyprawę robię już od dawna :) Nie zastąpiłabym jej inna :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)