wtorek, 20 stycznia 2015

Paszteciki z soczewicą :)

Paszteciki mogą stanowić doskonałą przekąskę przy każdej okazji.Moją kolejną propozycją są paszteciki z ciasta twarogowego z  farszem z soczewicy,szpinaku i pieczarek przygotowanego z przepisu Kasi (klik)z moimi nieznacznymi zmianami.


 ciasto przygotowałam tak samo,jak do pasztecików z kapustą(klik) zmniejszając ilość masła z 25 dkg do 20 dkg,ser był dość wilgotny,by ciasto dobrze się skleiło.A zatem potrzebujemy:

25 dkg mąki
25 dkg twarogu
20 dkg masła
szczypta soli

Z podanych produktów zagniatam ciasto i wałkuję na grubość ok.5 mm,kroję w prostokąty i na środek każdego nakładam ostudzony farsz:

25-30 dkg pieczarek
2 spore garście świeżego szpinaku
10 dkg czerwonej soczewicy
125 ml wody
sos sojowy do smaku
sól,pieprz
słodka i ostra papryka w proszku do smaku
nieco masła do podsmażenia - opcjonalnie

Oczyszczone pieczarki kroję w drobną kostkę,wrzucam na patelnię i odparowuję,dodaję trochę masła,żeby się lekko podsmażyły,następnie soczewicę,wodę i przyprawy.Szpinak płuczę i osobno podduszam,żeby puścił sok,odsączam,kroję i dodaję do pieczarek.Całość duszę,aż soczewica będzie miękka.Studzę i nakładam na prostokąty ciasta,zwijam lączeniem do spodu,kroję na mniejsze części i piekę ok.20-25 min.do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Zabrakło mi nieco farszu do tej ilości ciasta więc z reszty upiekłam paluszki zwijając wąskie paseczki ciasta w świderki(trzeba je piec krócej niż paszteciki).Smacznego!!!





20 komentarzy:

  1. Z soczewicą to jeszcze nie jadłam, ale znając życie na pewno by mi smakowały :) Do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na paszteciki, smaczniaste sa napewno, jak wszystko z soczewicą

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga bardzo ciekawy przepis,
    bardzo lubimy wszelkie paszteciki, ale z dodatkiem sera jeszcze chyba nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paszteciki zawsze kuszą, bo można je wziąć w łapkę i zjeść je niemal wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Paszteciki lubie do wszystkiego i zawsze. Ale takich jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł - porywam kilka sztuk do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Paszteciki podbiły moje kubki smakowe, już kiedyś robiłam podobne :-) super propozycja na pyszną przekąskę lub obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie. Lubię takie rzeczy robić sobie do pracy, kiedy znudzą mi się kanapki. Świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Porywam bo uwielbiam soczewice i paszteciki. Fajne do pochrupania

    OdpowiedzUsuń
  10. Z soczewicą jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Prosze zapakowac kilka i do mnie przeslac :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie pasują do moich weekendowych planów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno sprawdzą się do barszczyku, ale same też i do zjedzenia tak po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo podoba mi się farsz, musi być niezwykle smakowity, zresztą, jak całość!: ))

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja chcę taki pasztecik :) Ostatnio bardzo lubię soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)