niedziela, 29 marca 2015

Piersi kurczaka w sosie z piwem :)



W oryginalnym przepisie w "Tinie"przepis bazował na wieprzowinie,a ponieważ my częściej jadamy drób niż świnkę,to użyłam piersi z kurczaka,reszta przepisu nie uległa większym zmianom.Ważne,że danie wyszło bardzo smaczne,z kruchym mięskiem i oryginalnym makaronem.Oryginalnym dla mojej rodziny,bo nie łączyłam warzyw bezpośrednio z makaronem,a okazało się to bardzo fajnym pomysłem.Zapraszam zatem do stołu:)


2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
ok.300 ml piwa jasnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta suszonego tymianku
sól,pieprz
2 nieduże marchewki
pół młodej cukinii
kawałek pora
ok.30 dkg spaghetti
natka pietruszki
olej do smażenia

Mięso kroję w plastry,rozbijam i posypuję z obu stron solą i pieprzem,następnie smażę na złoto na rozgrzanym oleju.Na drugiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę na nim oczyszczone i pokrojone w bardzo cienkie paseczki warzywa.Do mięsa dorzucam pokrojoną w półkrążki cebulę,tymianek,a po kilku minutach całość zalewam piwem i duszę ok.15 min.następnie sos zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.Spaghetti gotuję wg.przepisu na op.odcedzam zachowując 1 niedużą chochlę wody od gotowania,następnie wrzucam go na patelnię z warzywami,dolewam zachowaną wodę i posypuję natką pietruszki.Obiad gotowy.Smacznego!!!





26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sosik! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszny obiadek, lubię takie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim dodatkiem mięsa nigdy nie jadłyśmy i jesteśmy ciekawe czy zauważyłybyśmy różnicę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak piwny jest dość mocno wyczuwalny,zauważyłybyście,tym bardziej,że nie jadłyście jeszcze takiego:)))choć smak piwa nie każdemu musi przypaść do gustu:)

      Usuń
  4. Fantastyczne danie :-) taki kurczak musi być bardzo aromatyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne i apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczaczek na rauszu hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś w sam raz dla mnie, mega pyszne jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym sosem mnie mocno zaciekawiłaś, kurczak musiał smakować wybornie!: )

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm.. z piwem!? muszę muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie skorzystam z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie lubię smaku piwa ale mąż pewnie byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypisz,wymaluj sytuacja z mojego domu,ale mnie mimo to sos smakował:)

      Usuń
    2. To może i ja się skuszę :) A przynajmniej skubnę troszkę na spróbowanie od męża :)

      Usuń
  12. Uwielbiam piersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Takiego sosu jeszcze nie próbowałam. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się smakowicie, a że ostatnio bardzo polubiłam piwne sosy, to z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się Twój pomysł na sos. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sosu nie próbowałam, ale danie bardzo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej urzekły mnie te tulipany choć nie można odmówić urody i smaku mięsiwu z sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja uwagę też przykuły dlatego wylądowały w moim wazoniku,nie mogłam ich nie kupić:)))

      Usuń
  17. Na piwku mniam, sama bym wciągła takie piersi, tulipany cudne, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Porządny obiadek i cudne kwiaty:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie bym się wprosiła na taki obiad do Ciebie. Pięknie i pysznie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)