środa, 29 lipca 2015

Lody z jeżynowym musem,bez jajek,bez maszyny :)

Niezbyt słodkie,z lekko kwaskową nutką,przełamane chrupiącym herbatnikiem lody przypominają mi te produkowane przez pewną amerykańską firmę,z naturalnych składników.Z przyjemnością do nich wrócę,bo poza czasem mrożenia dość szybko się je robi,a smak kusi do sięgnięcia po kolejną porcję.Konsystencja tuż po wyjęciu z zamrażalnika nie pozwala na uformowanie ich w kształtną gałkę,dlatego trzeba je nieco ocieplić,jeśli takową chcemy otrzymać lub pokroić lody w kostkę.Zapraszam:)


15 dkg jeżyn
5 dkg cukru kryształu
sok z małej cytryny + skórka z jednej całej
25 dkg serka filadelfia o niskiej zawartości tłuszczu
20 - 23 dkg mleka skondensowanego - może być niskosłodzone
300 ml śmietany kremówki
5 herbatników do pokruszenia - użyłam digestive
50 ml wody



Wodę,cukier,jeżyny oraz 1 łyżkę soku z cytryny umieszczam w rondlu i gotuję do momentu,aż jeżyny będą bardzo miękkie,ok.10 min.Odstawiam do zupełnego ostudzenia,najlepiej chłodząc rondel w zimnej wodzie.
W misce ucieram serek ze skórką cytrynową na gładką masę,dodaję resztę soku oraz mleko skondensowane.
Herbatniki rozkruszam,nie muszą być bardzo drobne,wtedy będą bardziej wyczuwalne.
W osobnej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietanę na puszystą masę,następnie dodaję ją do masy serowej,mieszam i dorzucam pokruszone herbatniki,
Masę przekładam do niskiego pojemnika,na wierzch wylewam jeżyny wraz syropem i całość mieszam szpatułką tworząc efekt marmurku.
Wstawiam do zamrożenia na całą noc.Smacznego!!!




Akcja lodowa 2015 Akcja lodowa 2015

19 komentarzy:

  1. Pyszne lody. U mnie dzisiaj kawowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z musem jeżynowym muszą być genialne :D I te ciasteczka dopełniają błogą całość :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Pyszne i efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię różne lody, ale takich jeszcze nie próbowałam. Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one muszą być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. no i ślinotok gwarantowany ;))))

    pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe. Oj zjadłabym z pół pudełka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają te lody, z musem jeżynowym na pewno są bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lody o takim smaku zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne muszą być, no i bez maszyny - to dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planowałam kupno maszyny,ale jak się już niejednokrotnie przekonałam,nie jest ona aż tak bardzo potrzebna,by zrobić domowe lody:)

      Usuń
  11. Takich lodów nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały kolor. Kusi. A lody... mogę jeść codziennie. Narobiłaś mi smaka na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W końcu ktoś wysłuchał moich próśb i przygotował lody bez maszynki. Muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie zamierzam kupować maszyny,bez niej można przygotować całkiem smaczne lody:)

      Usuń
  14. Wspaniałe, kwaskowe, z herbatnikiem, po prostu bajka!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)