niedziela, 30 sierpnia 2015

Orkiszowe muffinki z marmoladą :)

Bardzo lekkie,puszyste muffinki na bazie ciasta z dodatkiem marmolady.Zachowują świeżość na drugi dzień,jeśli coś zostanie z tej niewielkiej ilości 12 sztuk.Idealnie smakują z kubkiem mleka.Zapraszam:)


5 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
15 dkg mąki orkiszowej zwykłej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg cukru
15 dkg marmolady,może zawierać kawałki owoców - ja użyłam pomarańczowej
150 ml mleka
10 dkg masła
2 jajka
płatki migdałowe do posypania wierzchu


Wszystkie suche składniki czyli obie mąki,cukier i proszek umieszczam w misce.
W rondelku rozpuszczam masło i marmoladę,mieszam i lekko studzę
Jajka mieszam z mlekiem,dolewam do niego masę z marmolady i masła,mieszam i całość przelewam do miski z suchymi składnikami.Po wymieszaniu masę nakładam do 12 foremek na muffinki,wierzch posypuję płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę 25-30 min do suchego patyczka.Studzę na kratce.Smacznego!!!




14 komentarzy:

  1. Ja muffinki bardzo lubię. Zabieram sobie jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, kubek mleka i można zagłębić się w tym błogim stanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ są pięknie zrumienione:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis- takie muffinki często przygotowuję córci do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają,czy marmoladę można zastąpić np. dżemem lub czymś innym? Renka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko,powiem szczerze,że nie wiem,piekłam je po raz pierwszy i zgodnie z przepisem użyłam marmolady,ale myślę,że dodatek dżemu im nie zaszkodzi.Ale ekspertem nie jestem:)

      Usuń
  6. Jakie piękne ci wyszły :) Muszę zrobić, bo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffiny z niespodzianką w środku - pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Te muffinki się uśmiechają same by je zjeść:) zapewne eksplozja smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wspaniałe - a z mąką orkiszową na pewno smakują bosko :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)