czwartek, 19 listopada 2015

Zupa - krem dyniowo - selerowa :)

Ostatni woreczek dyniowego puree z poprzedniego roku utonął w zupie w towarzystwie selera tworząc całkiem zgrany duet.Zapraszam na szybką jesienną zupę-krem,na którą inspirację znalazłam tu(klik) :)


45 dkg puree dyniowego
25-30 dkg obranego selera bulwiastego
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
trochę śmietany
pestki z dyni do posypania na talerzu
oliwa do podsmażenia



Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek,dodaję starty na grubej tarce seler i lekko podsmażam. 
Dolewam odrobinę wody,tyle,by warzywa się nie przypalały i gotuję na małym ogniu.
Dodaję puree z dyni i ponownie dolewam wody tyle,by otrzymać wymaganą konsystencję kremu.
Po krótkim gotowaniu miksuję zupę,by seler nabrał kremowej konsystencji,doprawiam solą,pieprzem i gałką oraz odrobiną śmietany.
Gotową zupę przelewam do miseczek,środek dekoruję kleksem śmietany oraz pestkami dyni.Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Zupy krem są bardzo wdzięczne, można je zrobić z dosłownie wszystkiego; D Twoja ma piękny kolor;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się zgrałyśmy, dzisiaj robimy zupę krem z dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodawałam do dyniowej selera, chyba muszę spróbować :) Cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy. Z selerem nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię dyniowy krem, seler na pewno dodaje fajnego smaczku

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszelkiego rodzaje kremów dyniowych nigdy nie omijam, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dyniową zupę uwielbiam pod każdą postacią i z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam jeszcze mały słoiczek puree z dyni, czas wykorzystać, Twoja zupa na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne połączenie, chętnie skosztuję :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)