czwartek, 10 grudnia 2015

Pulpety rybne :)

Maszynka do mielenia zmieniła moje życie,śmiało mogę to stwierdzić.A to dlatego,że dzięki niej mogę urozmaicać moje kulinarne wyczyny i wzbogacać je o  mielone mięso domowej roboty np. z ryb.Pulpety z ryb robiłam po raz pierwszy,ich smak z przepisu poniżej bardzo pozytywnie nas zaskoczył.Chętnie wrócę do tego dania,a w międzyczasie polecam je Wam:)


ok. 65 dkg filetów rybnych - u mnie dorsz
1 cebula
1 nieduża czerstwa bułka oraz trochę mleka do namoczenia
1 jajko
bulion warzywny lub woda z dodatkiem domowej jarzynki (klik)
śmietana do zabielenia
mąka do obtoczenia pulpetów
koperek najlepiej świeży
szczypta imbiru
szczypta czosnku lub 1 ząbek świeżego
sól
biały pieprz
masło do smażenia cebuli


Ryby mielę,dodaję do nich namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,jajko oraz zeszkolną na maśle posiekaną w kostkę cebulę.
Masę rybną doprawiam solą,pieprzem.
Formuję niewielkie pulpety,obtaczam je w mące i wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem domowej jarzynki.Gotuję ok.20 min.
W kubeczku mieszam śmietanę z odrobiną wywaru od gotowania,oraz imbirem i czosnkiem.
Wlewam do gotujących się pulpetów,dorzucam posiekany koperek.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z ryżem - część gotuję w osolonym wrzątku,a drugą część dodatkowo ze szczyptą kurkumy.Smacznego!!!

13 komentarzy:

  1. Pyszna i bardzo zdrowa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy ryby w pulpetach :D Szczególnie z koperkiem muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jutrzejszy obiad będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dawno nie jadłam takich pulpetów, chętnie bym teraz zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam w sam raz na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm...nigdy nie jadlam ryby w takiej postaci....czas na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nasze ulubione- jeszcze tylko sosik i mamy pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delikatne, pyszne, dietetyczne :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pulpety rybne, ależ smaka mi narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  10. Polubiłem od niedawna rybne pulpety i nawet zrobiłem, ale smażone i pulpeciki do zalewy octowej.Przepis niedługo wrzucę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)