czwartek, 31 marca 2016

Kurczak korma z dynią i szpinakiem :)

Witam poświątecznie i zapraszam na kurczaka w sosie z dynią i szpinakiem. Korma pojawiała się już na blogu dwa razy - tu i tu, ale żadna z nich nie zawierała dodatków w postaci dyni czy szpinaku. Moje danie, dzięki użyciu bardzo delikatnej przyprawy korma, wyszło łagodne w smaku. Zapraszam:)


2 - 3 pojedyncze piersi kurczaka
35 dkg dyni - użyłam piżmowej,waga po obraniu i usunięciu pestek
2 spore garście świeżego szpinaku
15 dkg jogurtu naturalnego
2,5 dkg mielonych migdałów
375 ml bulionu drobiowego
1 spora cebula
3 łyżki przyprawy korma curry - użyłam bardzo łagodnej
olej do smażenia
ryż 

Na rozgrzanym oleju smażę kurczaka pokrojonego w kostkę na złoty kolor.
Zdejmuję z patelni i odkładam na bok.
Na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę dynię przez ok.8 min.a następnie dodaję pokrojoną w półplasterki cebulę i smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję kormę curry oraz migdały,mieszam i smażę 1 min.aż przyprawa wydzieli aromat. 
Dolewam bulion i całość blenduję, dodaję podsmażonego kurczaka, zmniejszam ogień, przykrywam i całość duszę ok.20 min. 
Dodaję opłukany szpinak i duszę 2 - 3 min. a następnie całość mieszam z jogurtem. 
Podaję natychmiast z ugotowanym osobno ryżem na sypko. Smacznego!!!





14 komentarzy:

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)