wtorek, 1 marca 2016

Udka z kurczaka pieczone z warzywami :)

Mam! Nareszcie mam nowy piekarnik,doczekałam się.Przyszedł więc czas na wykorzystanie go w takie sposób,w jaki nie dało się korzystać ze starego modelu. A zatem pieczone kurczaki,domowe schaby,a może i jakaś kaczuszka już nie będą powodować u mnie ślinotoku,gdy zobaczę je u kogoś.Od teraz sama będę mogła je przygotować. Zaczęłam od udek kurczaka. Danie bardzo nam smakowało więc za kilka dni udka znów wylądowały w piekarniku. Na zdjęciu,moje pierwsze podejście,gdzie zapobiegawczo warzywa pokroiłam na małe kawałki,by nie były twarde.Niepotrzebnie zupełnie,bo piekarnik poradził sobie ze wszystkimi składnikami doskonale-warzywa były miękkie,a mięso odchodziło od kości.Zapraszam:)


4 marchewki
2 pory
1 -  2 pietruszki
8 małych ziemniaków
pół czerwonej papryki
12 udek z kurczaka - pałki bez podudzi
oliwa z oliwek
sól i pieprz
szczypta rozmarynu
tymianek
lubczyk
2 - 3 ząbki czosnku
papryka słodka
czubryca zielona - opcjonalnie
ilość przypraw wg.własnych upodobań


Piekarnik nagrzewam do 200 stopni (termoobieg).
Warzywa kroję na ok.3 cm kawałki, ziemniaki na ćwiartki, paprykę w paski.
Do miski z warzywami dodaję przyprawy oraz oliwę z oliwek.
Naczynie żaroodporne wykładam mieszanką warzywną, a na górę kładę pałki z kurczaka.
Wierzch mięsa smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypuję dodatkowo solą,pieprzem i papryką do smaku.
Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika na ok.40 min. Jeśli z mięsa po nakłuciu będzie wypływać czysty sok,a warzywa nabiorą lekko brązowego koloru na brzegach danie będzie gotowe. W połowie czasu odwracam pałki na drugą stronę. Smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. To takie comfort food, uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie nóżki. Gratuluję nowego piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my byśmy od razu wyżarły te wszystkie warzywka pod spodem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha,mnie od razu zachciało się upiec same warzywka:)

      Usuń
  4. bardzo lubię kurczaka w warzywach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś idealnego dla mnie, takie obiady lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Nowy piekarnik wydał piękne "owoce". Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam taki obiad, bo robi się praktycznie sam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry kurczak nigdy nie jest zły!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)