poniedziałek, 3 lipca 2017

Chleb z maszyny z maką żytnią i suszonym koperkiem :)

Post, który jakoś się zapodział i nie został opublikowany wcześniej, doczekał się publikacji dziś. Chleb,nieco cięższy od poprzedniego,bo zrobiony z dodatkiem mąki żytniej razowej smakuje doskonale z wędliną lub pieczonym domowym mięsem.


 porcja na chleb o wadze 675g(1,5 lb):

225 ml wody
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
1 łyżka suszonego koperku
3 łyżki mąki kukurydzianej
35 dkg mąki białej pszennej chlebowej
15 dkg mąki żytniej razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży

W pieczeniu chleba w maszynie ważne jest,by używać miarek dołączonych do maszyny oraz dodawać składniki w kolejności,jaka jest opisana w instrukcji maszyny,którą posiadamy.
Ilośc składników sybkich,to poziom równy z brzegiem miarki,nie dodajemy kopiatych łyżek/łyżeczek.
Ja zgodnie z moja instrukcją dodaję składniki w wymienionej wyżej kolejności czyli zaczynam od płynnych,a kończę na drożdżach używając takich,które nadają się do użycia w maszynie i nie wymagają wcześniejszej aktywacji.
Maszynę włączam na opcję-pieczywo pełnoziarniste,stopień wypieczenia-średni.Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko piekę teraz pieczywo, a żałuję, bo strasznie to lubię. Twój chlebek wygląda niezwykle apetycznie. Już widzę na nim pomidora z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczywa z dodatkiem koperku jeszcze nie jadłyśmy :D Fajnie by pasował do kiszonych ogórków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na dodanie koperku :) Pysznie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chleba z koperkiem jeszcze nie jadłam :-)> Pięknie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)