piątek, 9 sierpnia 2013

Spaghetti z bakłażanem :)

Kolejna próba przekonania się do bakłażanów.Makarony bardzo lubię,z dodatkiem bakłażana jem po raz pierwszy i zdecydowanie stwierdzam,że nie taki bakłażan straszny:)W połączeniu z innymi składnikami jest jak najbardziej dla mnie do przełknięcia.


1 bakłażan
kilka zielonych oliwek
5 suszonych pomidorków
puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łodyki selera naciowego - można pominąć
sól,pieprz
suszona bazylia oraz tymianek do smaku - można użyć świeżych
olej do smażenia
spaghetti - ilość dla 2-3 osób
żółty ser to posypania na talerzu

Bakłażana kroję na cienkie plastry,solę,a jak zacznie puszczać sok odsączam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę.Na patelni rozgrzewam olej,smażę na nim pokrojone w plasterki łodyżki selera,nastepnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojony czosnek oraz bakłażana.Gdy seler i bakłażan zaczynają robić się miękkie,dodaję pokrojone w kawałki pomidorki suszone,krojone z puszki z zalewą,doprawiam do smaku,nakrywam i duszę całość do miękkości na małym ogniu,żeby się nie przypaliło.Na koniec dorzucam oliwki w plasterkach.W międzyczasie gotuję spaghetti w osolonej wodzie,odcedzam i nakładam na talerz,a na to sos z warzyw.Posypuję startym żółtym serem.Smacznego!!!


19 komentarzy:

  1. Ale fajnie zapodałaś. Bakłażan to moje ulubione warzywo. Świetnie z makaronem palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności normalnie :)) Bakłażan jest the best :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja:) wszystkie składniki lubie, wiec całość na pewno gra:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spodziewałam się tylu amatorek bakłażanowych dań:)Dziękuję za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pochłonęłabym to cudo w jednej chwili, ale z powodu karmienia piersią na razie wyrzekłam się cebuli i smażonego :(

    OdpowiedzUsuń
  6. czuję że i mi danie by posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o :) a u mnie było lasagne z bakłażanem wczoraj ;)
    makarony królują! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno przekonałam się do bakłażana :) ale z makaronem jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny sosik do makaronu, muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. to coś dla mnie - trzeba jednak z bakłażanem uważać aby nie zrobił się gorzki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie połączenie smaków musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak sobie patrzę na ten przepis i mam pewną radę dla Ciebie ;). Bo piszesz, że jak bakłażan puszcza sok, to go odsączasz na papierowym ręczniku. Polecam Ci spłukać go zimną wodą, po 10min. od posolenia wtedy niemal całkowicie pozbędziesz się goryczki. ;)

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę,przyda się na przyszłość:)I za zaproszenie też dzięki:)

      Usuń
  13. Bardzo lubię takie warzywne wersje makaronów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Latem to ja lubię takie propozycje, poproszę porcję na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy takiego nie jadłam trzeba jak najbardziej to zmienić :)

    bardzo fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)