czwartek, 30 stycznia 2014

Rybne danie jednogarnkowe z chili,ryżem i mleczkiem kokosowym :)

Jeśli lubicie połączenie ryby z ostrym chili i nie macie nic przeciwko mleczku kokosowemu,to skuście się na to danie.Nam bardzo smakowało,a dla mnie dodatkowym atutem jest fakt,że nie wymaga długiego przygotowania.W zasadzie robi się samo:)


35-40 dkg dorsza lub innej ryby
22 dkg ryżu - ja użyłam jaśminowego
40 dkg krojonych pomidorów z puszki
200 ml mleczka kokosowego
12 dkg groszku - ponieważ użyłam mrożonego,ugotowałam osobno przed dodaniem do potrawy
1 chili - usuwam pestki i kroję w kostkę
1 łyżeczka płatków chili suszonych
2 ząbki czosnku - siekam
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 cebula - kroję w dość drobną kostkę
sól i pieprz do smaku

olej do smażenia
Blenduję chili,płatki chili,czosnek,oliwę i sok z cytryny do połączenia,ale nie do powstania jednolitej konsystencji.Powstałą marynatą nacieram kawałki ryby i odstawiam na 20 min.Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę rybę oczyszczoną z marynaty na złoty kolor.Zdejmuję z patelni,odkładam na bok.Na patelnię dodaję marynatę,cebulkę i lekko podsmażam do zeszklenia.Dosypuję surowy ryż i mieszam,żeby pokrył się marynatą,dodaję pomidory z puszki i mleczko kokosowe.Przykrywam i duszę,żeby ryż był miękki.Trzeba uważać,żeby się nie przypaliło.Jeśli płynu byłoby za mało,a ryż wciąż byłby twardy,można dolać odrobinę wody.Pod koniec dodaję ugotowany groszek i rybę.Serwuję,gdy dodane składniki są ciepłe i przeszły smakiem.Można lekko dosolić i dodać pieprz do smaku.Smacznego!!!


17 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania jednogarnkowe :)
    Twoje danie wygląda smakowicie, w sumie z chęcią bym zjadła, bo to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis i do tego mało mycia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę to wypróbować!! :) chodzi ostatnio za mną rybka, większość składników mam więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie z mleczkiem kokosowym to ja chętnie spałaszuje. I dorsz w roli głównej pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne danie! Tak rzadko jemy rybne dania, muszę to zmienić. W najbliższym czasie zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ musiało być u Ciebie pysznie i aromatycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam :) koniecznie do zrobienia :) tylko wersję dla dzieci muszę też przewidzieć !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,chili lepiej zastąpić papryką,jeśli dzieci ją lubią:)

      Usuń
  8. Bardzo lubię rybę z chilli ale z kokosem nie próbowałam, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam rybę na ostro :D
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię rybę z chili :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, jeszcze takiego nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)