środa, 12 marca 2014

Domowa przyprawa :)

Nadaje się doskonale do zup czy sosów. Otwarty słoiczek pachnie warzywami przysmażonymi na maśle.A co najważniejsze nie zawiera żadnych sztucznych ulepszaczy i mimo to przez długi czas zachwouje świeżość,zapach i nadaje się do użycia.

        źródło-tu

ilość składników mozna zmieniać wg.uznania,ja użyłam:
4 niewielkie marchewki
2 pietruszki
1 por
kawałek selera
listki świeżej natki pietruszki i kolendry 2:1
sól i świeżo zmielony czarny pieprz dodałam tylko do jednego słoiczka

Warzywa myję i obieram,ścieram na grubej tarce,pora siekam drobno.Natkę i kolendrę płuczę(użyłam tylko listków bez gałązek więc ich nie siekałam).Wszystkie składniki mieszam i rozkładam na papierze do pieczenia w płaskiej formie.Wkładam do nagrzanego do 90 stopni piekarnika i suszę,mieszając od czasu do czasu,aż warzywa będą zupełnie wyschnięte i "szeleszczące".Następnie przesypuję do słoiczków,do jednego z nich dodaję sól i pieprz.Zakręcone słoiczki przechowuję w szafce.Powodzenia!!!

Domowy Wyrób

24 komentarze:

  1. Na pewno smaczniejsza od tych sklepowych ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja jestem wygodniejsza i kupuję warzywa suszone- choć ostatnio stwierdziłam, że się popsuły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to zdecydowanie szybszy sposób na ich posiadanie,ale satysfakcja mniejsza:)

      Usuń
  3. vegeta w domowy wydaniu :) ja dodaję jeszcze kurkumę :) to juz w ogole wygląda jak ta sklepowa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :) Muszę zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł:) chociaż bardzo pracochłonny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasochłonny,ale raz na jakiś czas można się pokusić dla satysfakcji:)))ja taką miałam przygotowując:)

      Usuń
  6. Zrobię chętnie, ja w ubiegłym roku robiłam soloną http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/03/woszczyzna-przepis.html
    i trzymam w lodówce. Twoja wydaje mi się lepsza ze względu na mniejszą zawartość soli. Ty wysuszyłaś a ja zakonserwowałam solą :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zamierzałam zrobić, ale nie starczyło czasu i zapału :)
    Super domowa jarzynka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś Extra, podeślij mi taki mały słoiczek ;)))))hahaha

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł ... W tej z sklepu sama sól...

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe przyprawy. Muszę zrobić :) P.S. Piękny słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie przyprawy to ja lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny patent na domową przyprawę :) znając moje możliwości musiałabym zrobić ileś słojów, bo szybko by zabrakło :) Uwielbiam jarzyny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo zdrowa i fajna przyprawa. Jestem pod wrażeniem że chciało się tobie robić. A domowa o wiele lepsza niż kupna :-) pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  14. Tych sklepowych nie używam ale mam zamiar przygotować taką domową :) Twoja pięknie kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka przyprawa to rewelacja, wiesz co jesz i do tego ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ekstra ja też zawsze kupowałam ale chyba się skusze na własną!!! Tylko mam pytanko bo we wstępie piszesz o maśle a w przygotowaniu o nim nie ma mowy...? Dodajesz do suszenia trochę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję masła,miałam na myśli to,że te świeże warzywa poddane suszeniu pachną,jak takie przysmażone na maśle.Może ten zapach bierze się sta,że warzywka jednak się troszkę przypiekają w piekarniku-moje suszyły się dość długo ze względu na sędziwy wiek mojego piekarnika:)

      Usuń
  17. Hej :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award_17.html Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super taka domowa przyprawa. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł! Obowiązkowo muszę zrobić taki zapasik.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)