środa, 16 kwietnia 2014

Mielone z papryką i serem pieczone w piekarniku :)

Po tym,jak okazało się,że rolada smakowała wszystkim domownikom postanowiłam zrobić kolejną,ale w nieco innej wersji.Tym razem nie zwijałam rolady,a jedynie wymieszałam dodatki z mięsem.Wyszło równie smacznie.


80 dkg mielonego-ja użyłam z indyka
10-15 dkg startego na tarce żółtego sera-u mnie cheddar
1 bułka czerstwa do namoczenia w mleku
odrobina mleka do moczenia
sól,pieprz,majeranek
1 płaska łyżka delikatnej musztardy
1-1,5 łyżki mąki
2 jajka
1,5 papryki-użyłam1 żółtej i pół czerwonej-kroję w średnią kostkę
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
świeża natka pietruszki-siekam drobno

Bułkę moczę w mleku,miękką odciskam i daję do miski.Dodaję resztę składników,przyprawiam i powstałą masą wykładam natłuszczoną formę keksową.Mięso piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku nieco ponad godzinę.Czas pieczenia trzeba dostosować,mój piekarnik wymaga tego,by mięsa były pieczone nieco dłużej.Po upieczeniu mięso studzę w formie i zupełnie zimne wyjmuję.Wykorzystuję je do kanapek pokrojone w plastry.Smacznego!!!





23 komentarze:

  1. Super przepis i bardzo ładnie się prezentuje na stole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstał na bazie przepisu z książki,ze składników,które akurat miałam w domu:)

      Usuń
  2. świetna alternatywa dla wędlin, szczególnie tych kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się:) Bardzo lubię mięso indycze - jest smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita pieczeń..... :))
    Często robię z mięsa indyczego - jest smaczne....
    Pozdrawiam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często korzystam z indyczego mięsa:)zdrowsze od kurczaka.

      Usuń
  5. taki obiad to zawsze chętnie zjemy :) lubimy pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie mielone. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to miło mi,tym bardziej,że pomysł mojego autorstwa:)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)cieszę się,że chociaż z mielonego mogę coś upiec w moim wiekowym piekarniku:)

      Usuń
  10. Aguś fajne jedzonko i na obiad i do chleba :) Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to mięsko cieszy się powodzeniem,wczoraj wieczorem piekłam kolejne na dzisiejszy obiad i do kanapek:)

      Usuń
  11. Twoje pomysły są zachwycające. Zrobię coś takiego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)