50 dkg mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz
sos:
2-3 średnie pory
trochę masła do podsmażenia
1 łyżka tartego chrzanu
ok.50 ml śmietany
sól i pieprz
Mięso mieszam z pozostałymi składnikami,formuję pulpety.W garnku,do gotującej się wody wrzucam pulpety i gotuję ok.30 min.Na patelni podsmażam na maśle pokrojone w półpasterki pory,doprawiam solą i pieprzem,zalewam śmietanką i lekko podduszam.Na koniec dodaję chrzan.Sos można zagęścić mąką rozpuszczoną w wywarze z pulpetów-ja tą czynność pominęłam.Smacznego!!!
super! :)
OdpowiedzUsuńpycha!! i wcale się nie dziwię, że szybko zniknęły:)
OdpowiedzUsuńw takim sosiku musiały świetnie smakować, też bym szybko zjadła :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie uwielbiam por, chrzan a ty to fajnie połączyłaś. Pulpeciki do tego lekkie co lubię.
OdpowiedzUsuńPiękny obiadek. Lubię:)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zorbić, bo chodzą za mną już od dawna :)
OdpowiedzUsuńCudne takie pulpety, z ryżem idealne :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki - uwielbiam! Idealne na obiad :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sosik chrzanowy... por musiał nadać mu ciekawy posmak ;)
OdpowiedzUsuńhm.. aleś mi narobiła smaka na pulpeciki :)
Jak dla mnie - wymarzony obiad. Połączenie doskonałe. Absolutnie!
OdpowiedzUsuń