środa, 9 kwietnia 2014

Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami :)

Przepis znalazłam w książeczce "Pyszności z mielonego mięsa".Gdy przygotowałam i spróbowaliśmy,jak smakuje,zastanawiałam się,czemu wcześniej nie przyrządziłam tak pysznego mięsa.Smakuje na ciepło do obiadu,jak również na zimno na kanapce.Zdecydowanie będę wracać do przepisu,tym bardziej,że moje dziecko wołało o dokładkę,a to znak,że warto:)


80 dkg mielonego - użyłam z indyka
kilka cieniutkich plastrów wędzonego boczku do ułożenia na wierzchu
2 jajka
2 czerstwe bułki - jedna do mięsa,druga do farszu
mleko do namoczenia bułek
1-1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
    farsz:
2 cebule
ok.20 dkg pieczarek
2-3 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia

Pieczarki oczyszczam i kroję w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewam masło i smażę pieczarki z pokrojonymi w kostkę cebulkami i czosnkiem.Podsmażone zdejmuję z patelni i przekładam do miski.Gdy ostygną dodaję odciśniętą z mleka bułkę,przyprawy,posiekaną natkę i mieszam do połączenia się składników w jednolitą masę.Do surowego mięsa dodaję drugą namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz pozostałe składniki.Formę keksową smaruję masłem.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na stole kładę folię aluminiową,a na nią masę mięsną i rozsmarowuję ją na grubość ok.1cm.Na nią układam masę z pieczarek i podnosząc brzegi folii zwijam roladę i sklejam dokładnie brzegi.Roladę przekładam do formy,na wierzchu układam plastry boczku.Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz.15 min.W piekarniku z termoobiegiem powinno wystarczyć 40-50 min.Smacznego!!!


pieczeń rzymska.

20 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;) i ten boczuś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką wersję mięska bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też zawsze robię dużą porcję- co nam zostanie z obiadu znika na kanapkach:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczeń z mięsa mielonego ! Idealna na obiad, do kanapek i super na świąteczny stół !

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam podobną, ale z suszonymi grzybkami... wierzę, że i ta była równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja do takich klopso-rolad nie dodaję bułki tylko namoczonych płatków owsianych. Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź-dziś robiłam podobną wersję i pomyślałam o płątkach,ale już po dodaniu bułki.

      Usuń
  7. wow ekstra :) i super fotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, takie domowe mięsko to ja rozumiem:) Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Plastrem ale grubym nie pogardzę ha ha bo jestem głodna. Z boczkiem fajnie wygląda. Zjadłabym chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapraszam do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/pieczen-rzymska
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No, Kochana! ale super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki,wersja z papryką wkrótce na blogu:)tak bardzo nam posmakowało,że trzeba było robić drugą:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)