80 dkg mielonego - użyłam z indyka
kilka cieniutkich plastrów wędzonego boczku do ułożenia na wierzchu
2 jajka
2 czerstwe bułki - jedna do mięsa,druga do farszu
mleko do namoczenia bułek
1-1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
farsz:
2 cebule
ok.20 dkg pieczarek
2-3 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyszczam i kroję w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewam masło i smażę pieczarki z pokrojonymi w kostkę cebulkami i czosnkiem.Podsmażone zdejmuję z patelni i przekładam do miski.Gdy ostygną dodaję odciśniętą z mleka bułkę,przyprawy,posiekaną natkę i mieszam do połączenia się składników w jednolitą masę.Do surowego mięsa dodaję drugą namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz pozostałe składniki.Formę keksową smaruję masłem.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na stole kładę folię aluminiową,a na nią masę mięsną i rozsmarowuję ją na grubość ok.1cm.Na nią układam masę z pieczarek i podnosząc brzegi folii zwijam roladę i sklejam dokładnie brzegi.Roladę przekładam do formy,na wierzchu układam plastry boczku.Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz.15 min.W piekarniku z termoobiegiem powinno wystarczyć 40-50 min.Smacznego!!!
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńMadziu dziękuję za hurtową ilość komentarzy:)
UsuńWygląda bardzo smacznie ;) i ten boczuś ;)
OdpowiedzUsuńtaką wersję mięska bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńteż zawsze robię dużą porcję- co nam zostanie z obiadu znika na kanapkach:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczeń z mięsa mielonego ! Idealna na obiad, do kanapek i super na świąteczny stół !
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńrobiłam podobną, ale z suszonymi grzybkami... wierzę, że i ta była równie smaczna :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA ja do takich klopso-rolad nie dodaję bułki tylko namoczonych płatków owsianych. Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź-dziś robiłam podobną wersję i pomyślałam o płątkach,ale już po dodaniu bułki.
Usuńwow ekstra :) i super fotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWow, takie domowe mięsko to ja rozumiem:) Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPlastrem ale grubym nie pogardzę ha ha bo jestem głodna. Z boczkiem fajnie wygląda. Zjadłabym chętnie :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/pieczen-rzymska
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję:)
UsuńNo, Kochana! ale super pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki,wersja z papryką wkrótce na blogu:)tak bardzo nam posmakowało,że trzeba było robić drugą:)
Usuń