"Encyklopedia sztuki kulinarnej"to źródło przepisu,z którego korzystałam kilkakrotnie.Zapiekanka jest pożywna,a do jej przygotowania można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia oraz gotowane mięso z wywaru,ja zawsze używam surowego mielonego oraz nieznacznie modyfikuję przepis.Zapiekankę podaję z surówką.
50 dkg mięsa - użyłam mielonego z indyka
biała część pora - kroję w cienkie półkrążki
1 cebula - kroję w cienkie półplasterki
2 jajka,osobno żółtka i białka
ok.70 dkg ugotowanych,osolonych ziemniaków - jeśli są z poprzedniego dnia dobrze jest przepuścić przez maszynkę,jeśli świeżo gotowane,wystarczy dokładnie utłuc
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka koncetratu pomidorowego
2 kopiate łyżki boczku pokrojonego w kostkę
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl.startego na grubej tarce żółtego sera
sól,pieprz,
przyprawy ziołowe - ja użyłam ziół prowans. i majeranku
słodka papryka w proszku
Boczek podsmażam,aż wytopi się z niego tłuszcz,zdejmuję z patelni,a na wytopionym tłuszczu podsmażam surowe mięso mielone,na koniec dodaję cebulę i pora,żeby lekko zmiękły.Jeśli używany mięsa gotowanego,trzeba je przepuścić przez maszynkę.Do mięsa dodaję ketchup,koncentrat,sól,pieprz,przyprawy ziołowe,paprykę oraz surowe białka,mieszam dokładnie.Mięso powinno być dość pikantne.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Do ziemniaków dodaję obie mąki,żółtka i dokładnie mieszam na jednolitą masę.Naczynie do zapiekania natłuszczam,nakładam większą część masy ziemniaczanej,na to mięso i pozostałą mniejszą część ziemniaków.Wierzch posypuję żółtym serem oraz boczkiem i zapiekam ok.40 min.Jeśli zapiekanka jest bardzo wysoka,pieczona w małym naczyniu,czas pieczenia należy wydłużyć.Podaję z surówką.Smacznego!!!