Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 września 2014

Egzotyczny gulasz z kurczaka :)

Jak ja lubię odwiedzić rodzinny dom,by poza tym,że będę mogła nacieszyć się rodziną,móc poszperać w pozostawionych własnych zapiskach kulinarnych.Okazało się,że natrafiłam na prawdziwy skarb,a mianowicie  na teczkę z przepisami zupełnie przeze mnie zapomnianą,która zawieruszyła się gdzieś pośród drobiazgów.Pierwszy wypróbowany został gulasz.


2 pojedyncze piersi z kurczaka
mango
3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorem
pomarańczowa papryka
2 łyżki curry
2 łyżeczki mąki
300 ml bulionu warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml śmietany
1 czerwona papryczka chili
szczypta cukru,sól,pieprz
tłuszcz do smażenia kurczaka
3 łyżki masła

Mango obieram,usuwam pestkę,a miąższ kroję w kostkę,dymkę w plasterki,paprykę w kostkę,a chili na małe paseczki,Mięso kroję w kostkę i doprawiam solą i pieprzem,obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Osobno na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła i podsmażam przez 1 minutę paprykę,chili,dymkę i mango,zdejmuję z ognia.Pozostałą łyżkę masła rozgrzewam w małym rondlu,dosypuję curry i mąkę,podsmażam i stopniowo dolewam bulion cały czas mieszając,następnie sok pomarańczowy i śmietanę,przyprawiam szczyptą cukru.Do sosu dodaję kurczaka oraz warzywa,lekko podgrzewam całość, nie gotuję.Podaję z ryżem.Smacznego!!!

niedziela, 28 września 2014

Marchewka z chrzanem do obiadu :)

Gdy Mama zaproponowała do obiadu surówkę marchewkową z chrzanem byłam nieco negatywnie zaskoczona połączeniem.Zupełnie niepotrzebnie,bo surówka okazała się bardzo smaczna.Chciałam podać ją również w swoim domu,a przeglądając książkę s.Anastazji znalazłam przepis na identyczną,jak ta w domu-surówka jest smaczna i zdrowa,pełna witamin. Zapraszam:)


5 - 6 surowych marchewek
3 - 4 jabłka
1 - 2 łyżeczki chrzanu
odrobina cukru do smaku
śmietana - ja użyłam majonezu,bo śmietany niestety nie miałam

Marchewki i obrane jabłka ścieram na tarce o drobnych oczkach na wiórki,dodaję chrzan,cukiem i majonez.Gotowe po wymieszaniu.Smacznego!!!


piątek, 26 września 2014

Ciasto z truskawkami w galaretce wg.s.Anastazji :)

Mimo że sezon na truskawki mamy już za sobą,to proponuję przepis z ich użyciem,gdyż wg.s.Anastazji można z powodzeniem użyć mrożonych owoców.Przepis pochodzi z książki jej autorstwa.


   biszkopt na formę 23/33cm:
6 jajek
1 szkl.cukru kryształu
1 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Ubijam pianę z białek,ubijając dodaję stopniowo cukier,po 1 żółtku,ekstrak wan.,na koniec mieszając drewnianą łyżką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wykładam papierem do pieczenia,wykładam na nią masę i piekę ok.30 min.Po upieczeniu rzucam blaszką na dół z wys.ok.20 cm ,dzięki czemu biszkopt nie opadnie.Biszkopt jest dość wysoki,dlatego,żeby zrównoważyć pozostałe warstwy odcinam po ostudzeniu 1/3 i do ciasta wykorzystuję tylko pozostałe 2/3 części ciasta.

  masa budyniowa:

1/2 l mleka
1 kostka masła
2 budynie wanioliowe
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu wan.

Z mleka odlewam niecałą szklankę i rozpuszczam w niej budynie,resztę mleka gotuję z cukrem i ekstarktem wan..Dolewam rozpuszczone budynie i mieszając gotuję budyń.Odstawiam do ostudzenia.Gdy jest zupełnie wystudzony ucieram masło i stopniowo dodając zimny budyń ucieram całość na jednolity krem.Smaruję na biszkopt.

 warstwa truskawkowa z moimi małymi zmianami:

1 l zmiksowanych truskawek świeżych lub mrożonych - użyłam 80 dkg świeżych i zmiksowałam otrzymując 1 l i 2 łyżki
3 galaretki truskawkowe - dodatkowo dodałam 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

Zmiksowane truskawki podgrzewam i rozpuszczam w nich galaretki oraz dodaję rozgrzaną w kąpieli wodnej rozpuszczoną w mniej niż pół szklanki wody żelatynę,odstawiam do stężenia.Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam na masę budyniową.Ciasto wstawiam do lodówki.Smacznego!!!

środa, 24 września 2014

Frittata z cukinią,szpinakiem i pieczarkami :)

Delikatna w smaku i bardzo sycąca frittata okazała się strzałem w dziesiątkę.Nie spodziewałam się,że posmakuje nam wszystkim do tego stopnia,że od razu następnego dnia,będę ją przygotowywać w większej ilości. M.czekał niecierpliwie,zdążyłam zrobić tylko jedno bardzo szybkie ujęcie;)dlatego,może nie wygląda,ale smakuje:)


   porcja na patelnię 26-28 cm

8 jajek
2 garście świeżego szpinaku
22 dkg cukinii
15-20 dkg brązowych pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
8-10 dkg parmezanu
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej bazylii

Opłukane pieczarki i cukinie kroję w plastry,cebulę w kostkę,szpinak płuczę i odsączam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz,wrzucam pieczarki,krótko podsmażam,dodaję cebule i cukinie.Zmniejszam ogień i podsmażam ok.5 min.Dodaję szpinak,smażę,aż puści sok.W miseczce mieszam widelcem jajka,dodaję starty parmezan,sól,pieprz i całość wylewam na warzywa dokładnie rozprowadzając,by były przykryte.Na wierzch kładę mozzarellę w plastrach i posiekaną bazylię.Przykrywam patelnię i smażę ,aż jajka będą zupełnie ścięte.Można dopiec wierzch na grillu,ja nie ryzykowałam mając patelnię z gumowym uchwytem.Smacznego!!!

poniedziałek, 22 września 2014

Placuszki z płatków owsianych z mlekiem skondensowanym :)

Słodkie,smaczne,dobre na śniadanie lub kolację.Można podać z owocami lub mlekiem,posypane cukrem pudrem,jednak w małej ilości,bo mleko skondensowane nadaje im sporo słodyczy.


1,5 szkl.płatków owsianych gotuję krótko w niewielkiej ilości zwykłego mleka,żeby powstała gęsta papka.Do ostudzonych płatków dodaję:
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
1 jajko
120 ml mleka skondensowanego
70 ml zwykłego mleka
1 niepełna łyżka masła
szczypta soli  - opcjonalnie
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszam w misce i smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.Proponuję smażyć na małym ogniu,bo placuszki bardzo szybko się przypalają.Najsmaczniejsze od razu po usmażeniu.Smacznego!!!


piątek, 19 września 2014

Zupa-krem z pasternaku z sezamem i grzankami :)

Po pasternak sięgam po raz kolejny,by wykorzystać go do przygotowania zupy.Ponieważ pierwsza zupa bardzo nam wszystkim smakowała,chciałam wypróbować inny pomysł na bazie pasternaku.Dzisiejsza propozycja nieco przypomina mi orientalne smaki.Przepis z książki"Every day soup"z moimi zmianami.


1 cebula - kroję w kostkę
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
1 zielone chili - usuwam pestki i kroję w drobną kostkę
1 niepełna łyżka startego na tarce świeżego imbiru - użyłam w proszku
50 dkg pasternaku - oczyszczam i ścieram na grubej tarce
po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kminu - ucieram w moździerzu
1/2-1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki chutney z mango - można pominąć
sok z limonki do smaku
oliwa do smażenia
śmietana
ziarna sezamu do posypania po wierzchu - lekko prażę na suchej patelni
grzanki
sól,pieprz do smaku
800ml-1l wody w zależności jaką gęstość zupy preferujemy

Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażam cebulę,czosnek i chili.Następnie dodaję pasternak,kurkumę,kolendrę,kmin i imbir(jeśli używamy świeżego,to dodajemy go wcześniej do cebuli i czosnku).Mieszam przez minutę,żeby się nie przypaliło,dodaję chutney,wlewam wodę i gotuję całość na małym,aż pasternak będzie miękki.Następnie blenduję zupę na krem,doprawiam solą i pieprzem.Na talerzu dodaję śmietanę i grzanki i posypuję sezamem.Smacznego!!!




czwartek, 18 września 2014

Chleb koperkowy na jogurcie z maszyny :)

Bardzo chciałabym umieć piec chleb.Niestety,poza jednym wypróbowanym przepisem,nic więcej mi się nie udaje.Z żalem spoglądam w stronę pięknie wypieczonych i pachnących chlebków i właśnie w takich momentach przychodzi myśl o zakupie maszyny do wypiekania.No i stało się,pierwszy chlebuś upieczony-mięciutki z chrupiącą,tuż po upieczeniu,skórką.Narazie nie mam swojej maszyny,a chleb,choć sama piekłam,zawdzięczam znajomym,którzy zaproponowali,że wypożyczą mi swoją maszynę do wypróbowania,za co bardzo dziękuję.Zapraszam więc na chleb z dodatkiem suszonego koperku,na bazie jogurtu.


źródło przepisu-"The complete bread machine book"

ilość składników na chleb 1,5 lb-kolejność dodawania produktów trzeba dostosować do własnej maszyny

120 ml wody
185 ml jogurtu greckiego
3 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
1 łyżka suszonego koperku
1- 1,5 łyżeczki soli - ja dodałam 1 łyżeczkę
42,5 dkg mąki na chleb białej
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

Po dodaniu produktów w sugerowanej w instrukcji kolejności maszynę ustawiam na opcję"biały chleb",skórka"średnio wypieczona".U mnie czas od startu wyniósł niecałe 3 godziny.Smacznego!!!



wtorek, 16 września 2014

Sałatka z boczkiem,awokado i pomidorkami :)

Autorem przepisu jest Guy Fieri,a pomysł zupełnie przypadkiem podejrzałam w jednym z odcinków jego programu.Składniki zapisałam w pośpiechu na skrawku papieru,a przygotowując sałatkę dobrałam je wg.własnego smaku i zapotrzebowania ilościowego.Wyszło smacznie i zdecydowanie do powtórzenia.


2 sałaty rzymskie - można użyć innych
2 garście pomidorków cherry - kroję na połówki
1 garść grzanek
1 awokado
sok z cytryny
kilka cienkich plastrów boczku
majonez
śmietana lub jogurt naturalny
ocet balsamiczny
pieprz

Opłukaną sałatkę kroję dość drobno i daję na talerz,na to kładę pomidorki.Boczek w plastrach grilluję,kroję na małę kawałki i dorzucam na pomidorki.Z awokado usuwam pestkę,obieram,kroję w kostkę i obficie skrapiam sokiem z cytryny,posypuję sałatę,na wierzch dorzucam grzanki.Całość polewam sosem-majonez mieszam ze śmietaną,doprawiam octem,żeby zaostrzyć smak.Wierzch sałatki doprawiam świeżo startym czarnym pieprzem.Równie dobrze smakuje po wymieszaniu całości.Smacznego!!!


niedziela, 14 września 2014

Kebab w chlebku pitta :)

Jestem zwolenniczką fast-foodów pod warunkiem,że są domowej roboty:)No cóż,tak już mam i zupełnie mi z tym dobrze.Kebab,który proponuje,wszystkim domownikom bardzo smakował.W przepisie podaję tylko użyte przeze mnie składniki,bez proporcji,bo te można dostosować do własnych potrzeb,w przypadku kebabu nie ma konieczności odmierzania,ani odważania produktów.


chlebki pitta
piersi z kurczaka
pomidory - użyłam takich,jak na zdjęciu i kroję je w plastry,większe można pokroić w kawałki
czerwona kapusta 
kapusta pekińska ewentualnie sałata rzymska - kroję drobno
cebula
przyprawa gyros-kebab
korniszony - kroję w plasterki
olej do smażenia mięsa
sól
sok z cytryny
   sos: 
majonez+ketchup+czosnek

Czerwoną kapustę bardzo drobno siekam,solę i odstawiam,aż puści sok.Odciskam i skrapiam sokiem z cytryny,żeby nabrała ładnego koloru i smaku.Składniki sosu mieszam wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i wstawiam do lodówki,żeby się smaki przegryzły.Piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki,posypuję przyprawą i mieszam.Na gorącym oleju obsmażam kurczaka ze wszystkich stron,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę.Chlebki pitta przygotowuję wg.przepisu na op.(odgrzewam na grillu lub w piekarniku),na spód daję warstwę kapusty czerwonej na to sos i pozostałe składniki w dowolnej kolejności przelewając sosem.Im więcej sosu,tym smaczniej,jednak nie przesadźmy z ilością,żeby za bardzo nie wypływał.Smacznego!!!



(Nie) nudna kanapka

sobota, 13 września 2014

Pasta z suszonych pomidorków z twarogiem :)

Wykorzystanie suszonych pomidorków do sporządzenia pasty było bardzo trafionym pomysłem.Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście takiej,proponuję zacząć od zaraz:)


niecała kostka półtłustego twarogu
18 połówek pomidorków z oliwnej zalewy
listki świeżej bazylii
czosnek dla zaostrzenia smaku - ja dałam 3 spore ząbki
2 ugotowane na twardo jajka
kawałek papryczki chili
oliwa z pomidorków
sól,pieprz

Twaróg rozgniatam widelcem,jajka siekam drobno,resztę składników blenduję na jednolitą masę i łączę z jajkami i twarogiem,doprawiam solą i pieprzem,dodaję oliwę z pomidorków,żeby pasta nie była sucha.Całość mieszam i pasta gotowa.Smacznego!!!

czwartek, 11 września 2014

Knedle ziemniaczane z fetą :)

Pyszne,polane masłem lub okraszone podsmażonym boczkiem lub skwarkami. U mnie z kubkiem kefiru i masełkiem-takie lubię najbardziej.Przepis pochodzi z "Encyklopedii  sztuki kulinarnej".


80 - 90 dkg ziemniaków
25 dkg mąki - użyłam do pierogów typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
masło do polania
   farsz:
20 dkg fety - użyłam oryginelnej,nie sera fetopodobnego
1 spora cebula
żółtko
masło do podsmażenia cebuli

Ziemniaki gotuję,odcedzam,ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.Po ostudzeniu dodaję mąki,jajko i zagniatam ciasto.Formuję wałek i dzielę go na równe kawałki,każdy z nich lekko spłaszczam,na środek nakładam farsz - na maśle smażę pokrojoną w kostkę cebulę,mieszam z fetą na jednolitą masę,dodaję żółtko i mieszam całość.Formuję knedle i wrzucam na wrzątek,gotuję ok.5 min.od momentu wypłynięcia.Podaję polane masłem.Smacznego!!!




środa, 10 września 2014

Ciasto tiramisu :)

Książeczka "Ciasta z serem"posłużyła jako źródło przepisu. Wprowadziłam kilka zmian,ale po spróbowaniu ciasta,gdy będę je robić kolejny raz zmniejszę ilość żelatyny lub z niej zupełnie zrezygnuję,na rzecz białej polewy,która również wiąże ser.Niemniej jednak zapraszam na kawałek tiramisu:)


1 paczka podłużnych biszkoptów
ok.80 ml zimnego espresso - użyłam kopiatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i 80 ml gorącej wody,ostudziłam
50 ml likieru kawowego
10 dkg białej polewy do ciast 
60 dkg twarogu na sernik
4 dkg cukru - można dodać nieco więcej
4 łyżeczki żelatyny - proponuję zmniejszyć porcję
kakao do posypania wierzchu,listki mięty do dekoracji

Tortownice 26cm wykładam papierem do pieczenia,żeby masa nie przeciekała.Biszkopty moczę w espresso  wymieszanym z likierem kawowym i układam ciasno na dnie,dodatkowo zwilżam wierzch po ułożeniu.Polewę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję do twarogu,miksując dodaję cukier.Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody,a gdy zastygnie podgrzewam w kąpieli wodnej i dodaję do sera.Mieszam całość i wykładam do tortownicy.Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.Ciasto dość szybko nadaje się do krojenia,dzięki sporej ilości żelatyny,niestety,moim zdaniem,ta ilość powoduje,że następnego dnia ciasto robi się lekko twardawe.Myślę,że wystarczy mniej żelatyny i przechowywanie ciasta w lodówce.Smacznego!!! Tiramisu na sto sposobów

niedziela, 7 września 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem :)

Jeśli lubicie kaszę gryczaną,tak bardzo jak ja,to zapiekanka będzie dobrym pomysłem na obiad.


3 woreczki kaszy gryczanej gotuję wg.przepisu na op.
2 pojedyncze piersi z kurczaka - smażone lub gotowane
15 - 20 dkg pieczarek
10 - 15 dkg żółtego sera do starcia na tarce
1 puszka krojonych pomidorów
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mała puszka groszku - użyłam odpowiednią ilość mrożonego wcześniej go gotując
2 cebule
2 łyżki oleju


Cebule kroję w kostkę i podsmażam,dodaje pokrojone w plastry pieczarki oraz pozostałe warzywa starte na tarce o grubych oczkach i duszę do miękkości.Kurczaka gotuję w wodzie z dodatkiem domowej a'la vegety.Do naczynia żaroodpornego wykładam połowę kaszy,na to warzywa,kurczaka pokrojonego na małe kawałki,pomidorki z puszki,groszek,część startego na tarce sera,resztę kaszy i ponownie ser.Zapiekam ok.30 min.w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!!!



piątek, 5 września 2014

Ryba z owocami - wspólne gotowanie :)

Razem z Łucją zorganizowałyśmy wspólne gotowanie.Celem naszego pomysłu miało być zgromadzenie przepisów na potrawy z ryb,a żeby nie było nudno,to miałyśmy je połączyć z owocami.Chciałyśmy w ten sposób zachęcić do częstszego sięgania po ryby.Dodatkowym atutem miała być dobra zabawa,lepsze poznanie się uczestniczek,a co za tym idzie,zwiększenie ilości odwiedzin naszych blogów.Serdecznie dziękuję Łucji za pomoc oraz wszystkim uczestniczkom za wzięcie udziału we wspólnym gotowaniu oraz za kreatywność.W skład mojego dania wchodzi dorsz w ananasowo-bananowym towarzystwie.Przepis znalazłam we własnych notatkach kulinarnych.


40 dkg mrożonych filetów z dorsza - można użyć innego gatunku ryby
1 banan
1 puszka ananasa
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki curry
1,5 łyżki sosu sojowego
odrobina pieprzu
szczypta imbiru
1 jajko do panierki
sól - opcjonalnie,ja pominęłam
mąka do panierki
bułka tarta
tłuszcz do smażenia ryby
masło do smażenia owoców

Odsączam ananasa zachowując zalewę.Ananasa kroję w kostkę,a do zalewy dodaję sos sojowy,curry,pokrojone w kosteczkę chili i pieprz,mieszam-powstanie marynata.Rybę kroję na kawałki i przez godzinę marynuję w marynacie.Po tym czasie wyjmuję pojedynczo kawałeczki ryby i panieruję kolejno w mące,rozbełtanym jajku,bułce i smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Na osobnej patelni rogrzewam masło i smaże na nim krótko pokrojonego w plasterki banana,ananasa,paprykę w kostkę.Następnie wlewam marynatę i zagotowuję.Powstałym sosem polewam kawałki ryby bezpośrednio na talerzu.Podaję z ryżem.Smacznego!!!

We wspólnym gotowaniu uczestniczyły:
Magda vel.Mysza75
i ja Aga

Mam nadzieję,że nikogo nie pominęłam:)

Dziękuję!!!



środa, 3 września 2014

Sos hinduski na zimę :)

Prezent od Mamy-słoiczek pysznego,w mojej opinii,sosu na bazie pomidorów.Ja nie robię przetworów na zimę dlatego takie niespodzianki od Mamy cieszą mnie niezmiernie.Przepis na ten sos jest w moim domu rodzinnym od dawna,smakuje dobrze zarówno do kanapek,jak i do białych mięs na zimno.Moja Mama zawsze robiła dość łagodną wersję i taki jest poniższy przepis,ale nieco pikantniejsza będzie równie dobra.


2 kg pomidorów 
1/2 kg jabłek
3 cebule - posiekać razem z obranymi jabłkami oraz pomidorami
1/2 l octu 6%
1,5 łyżki soli lub więcej do smaku
3 - 4 ząbki czosnku
2 szkl.cukru
1 szkl.rodzynek
1 łyżeczka cyanmonu
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki chili
musztarda do smaku

Posiekane składniki wrzucamy do garnka,dodajemy ocet i resztę składników i dusimy 1.20 min. na wolnym ogniu.Na koniec można doprawić do smaku.Gorące przekładamy do słoików i zakręcamy.Nie trzeba pasteryzować.Smacznego!!!

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014

poniedziałek, 1 września 2014

Klopsiki ze szpinakiem :)

"Odchudzająca książka kucharska"jest źródłem poniższego przepisu z moimi niewielkimi zmianami.Klopsiki,ku mojemu zaskoczeniu,bardzo przypadły do smaku dziecku,które dość wybredne zazwyczaj tym razem nie zadawało pytań "co to jest to zielone"itp. tylko zjadło z apetytem prosząc o dokładkę.Tak więc śmiało mogę danie polecić również małolatom.


50 dkg mielonego - u mnie indyk
2 garście świeżych liści szpinaku - płuczę,duszę w rondlu,aż puści sok,odciskam i kroję
4 ząbki czosnku
1 jajko
2 marchewki
1 łodyżka selera naciowego
1 cebula
1 łyżeczka mąki
szczypta kurkumy
oliwa,śmietana,sól,pieprz,zioła wg.uznania

Mięso mieszam z jajkiem i przyprawami,oprócz kurkumy.Dodaję szpinak,przeciśniety przez praskę czosnek.Do rondla wrzucam pokrojone w kostkę marchewki,cebulę w kostkę,seler w półkrążkach,zalewam wodą nieco powyżej poziomu warzyw i chwilę je gotuję.Z mięsa formuję niewielkie klopsiki i wrzucam do gotujących się warzyw.Gotuję razem ok.20 min.Śmietanę mieszam z mąką i kurkumą i wlewam do klopsów,gotuję króciutko.Podaję z ryżem na sypko.Smacznego!!!