2 sałaty rzymskie - można użyć innych
2 garście pomidorków cherry - kroję na połówki
1 garść grzanek
1 awokado
sok z cytryny
kilka cienkich plastrów boczku
majonez
śmietana lub jogurt naturalny
ocet balsamiczny
pieprz
Opłukaną sałatkę kroję dość drobno i daję na talerz,na to kładę pomidorki.Boczek w plastrach grilluję,kroję na małę kawałki i dorzucam na pomidorki.Z awokado usuwam pestkę,obieram,kroję w kostkę i obficie skrapiam sokiem z cytryny,posypuję sałatę,na wierzch dorzucam grzanki.Całość polewam sosem-majonez mieszam ze śmietaną,doprawiam octem,żeby zaostrzyć smak.Wierzch sałatki doprawiam świeżo startym czarnym pieprzem.Równie dobrze smakuje po wymieszaniu całości.Smacznego!!!
Smakowicie wygląda, fajne składniki :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) takie sałatki mogę jeść codzienni i wcale mi się nie nudzą!
OdpowiedzUsuńMnie zaskoczyło połączenie boczku z sałatą,dla mnie do tej pory były to dwa różne światy,ale okazało się,że idealnie się komponują:)
Usuńsałatkę z boczkiem już jadłam i była smaczna, ale w takiej kompozycji musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńJa dotychczas z boczkiem jadłam cięższe smaki np.sałatkę ziemniaczaną.Teraz to zmieniam i będę łączyć z zieleniną:)
UsuńŚwietne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie połączenie:) Oj, zjadłabym taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńAle pyszna sałatka :-) i taka kolorowa :-)
OdpowiedzUsuńDodatek boczku do sałaty rzymskiej jest mi znany, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałam. Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka.. Kusisz, kusisz :)
OdpowiedzUsuńFajowa, skosztowałabym ;)
OdpowiedzUsuńOjej ale pyszności, takie sałatki to ja mogę wcinać na obiad i kolację dzień w dzień
OdpowiedzUsuńMam ogromną słabość do awokado. TO musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńAle pomieszałaś :) W pozytywnym tego słowa znaczeniu :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPomieszałam,pomieszałam,ale jakże pysznie:)
UsuńTa sałatka bardzo przemawia do mnie - moje smaki :)
OdpowiedzUsuń