Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 kwietnia 2017

Bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej z dipem z awokado :)

Bardzo przypadł mi do gustu smak tych kotletów. Wilgotne i sycące są doskonałą bezmięsną odmianą, idealne na lekki obiad czy kolację. Ja zdecydowanie je powtórzę. Przepis na kotlety jak i na dip znalazłam u Nataszy klik i klik. Zapraszam:)


250 ml suchej kaszy gryczanej - gotuję na sypko w osolonej wodzie wg.przepisu na op.
ok. 20 dkg pieczarek - kroję w kostkę 
1 cebula
1 średnia marchewka
2 jajka - 1 do masy, drugie do panierowania
1 łyżka mąki lub semoliny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
    
   dip:
2 łyżki jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki - użyłam jogurt
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
1/2 dojrzałęgo awokado obranego ze skórki
1/2 łyżeczki mustardy dijon
1/2 łyżeczki sosu tabasco
1 ząbek czosnku
trochę świeżego koperku - siekam
sól i pieprz do smaku


Ugotowaną na sypko kaszę blenduję.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam przez 5 min. aż zmiękną pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubej tarce marchewkę.
Następnie dodaję je do zblendowanej kaszy i ponownie blenduję całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przekładam do miski, doprawiam pieprzem i jeśli potrzeba solą, dodaję 1 jajko oraz mąkę, mieszam do połączenia składników.
Formuję nieduże kotleciki, obtaczam w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron.
Aby przygotować dip umieszczam wszystkie składniki w blenderze i dokładnie blenduję. Dip użyłam do kotletów, ale również do posmarowania wierzchu kanapki, czy do gotowanych jajek. Idealnie się sprawdził.
Smacznego!!!

sobota, 15 kwietnia 2017

Wesołych Świąt :)


Kochani życzę Wam wspaniałych, radosnych, rodzinnych Świąt
Zapachu mazurków, obfitości na stole i słoneczka za oknem !!!

sobota, 8 kwietnia 2017

Muffinki marchewkowe z sosem jabłkowym :)

Wilgotne dzięki sporej ilości marchewki i jabłkowego sosu, a przy tym sprężyste i niezapychające. Piekłam je kilkakrotnie i swierdzam, że mimo tego że zachowują długo świeżość, to najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, tuż po upieczeniu. Zapraszam :)


2 średnie marchewki
9 dkg mąki pełnoziarnistej - użyłam orkiszowej
6 dkg mąki pszennej - użyłąm jasnej chlebowej
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli
16 dkg jasnego brązowego cukru - może być też zwykły, jeśli sos jabłkowy jest słodzony dać nieco mniej cukru
125 ml sosu jabłkowego najlepiej niesłodzonego - puree dyniowe też może być jako zamiennik
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - można pominąć
2 jajka
3,5 dkg rodzynek - zalewam wrzątkiem, odcedzam, osuszam na ręczniku papierowym
2,5 dkg posiekanych orzechów 
cukier puder do posypania wierzchu - opcjonalnie


      porcja na 10-12 muffinek

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Formę na muffinki wykładam papilotkami.
Wszystkie suche składniki mieszam delikatnie w misce.
W drugiej misce ucieram mikserem sos jabłkowy z cukrem i olejem.
Następnie dodaję ekstrakt waniliowy i pojedynczo jajka stale miksując.
Do ubitych mokrych składników dodaję suche i ubijam przez minutę.
Dodaję starte na drobne wiórki marchewki, rodzynki i orzechy i całość mieszam łyżką do połączenia składników.
Masę przekładam do papilotek.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 - 22 min. do suchego patyczka.
Wierzch ostudzonych muffinek można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!



środa, 5 kwietnia 2017

Kulki owsiane z wiórkami, migdałami i żurawiną :)

Tym razem szybka i smaczna przekąska owsiana. Kulki zamiast ciasteczek - dodatkowo uatrakcyjniają formą. Pomysł od Ani Starmach. Zapraszam :)


20 dkg płatków owsianych
5 dkg masła - rozpuszczam
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
1 garść żurawiny
1 garść płatków migdałowych (w oryginale są posiekane migdały)
1 łyżka mąki
1 jajko


Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Wszystkie składniki mieszam w misce, najlepiej ugniatając ręką.
Z masy formuję 12 kuleczek i układam na wyłożonej papierem formie i piekę 15 min w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!!!

niedziela, 2 kwietnia 2017

Chleb na drożdżach z maślanką i kminkiem :)

W poszukiwaniu pomysłu jak połączyć awokado z truskawkami trafiłam na blog madebymomandson. Moją uwagę, poza koktajlem truskawowym z awokado, przykuł przepis na chleb z kminkiem. Szybki, co bardzo mi odpowiada i bardzo smaczny, z dodatkiem aromatycznego kminku. Zapraszam :)


źródło - klik     porcja na 2 keksówki

1 kg mąki chlebowej
500 ml letniej wody
250 ml maślanki - najlepiej w temp.pokojowej
4 dkg świeżych drożdży + 2 łyżki letniego mleka + 1 łyżeczka cukru - mieszam, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia
2 łyżeczki soli
1 szkl. płatków owsianych - można pominąć, a jeśli dodajemy porponuję dodać odrobinę więcej wody
4 łyżki siemienia
4 łyżki sezamu lub słonecznika
1 łyżka kminku


W momencie, gdy zaczyn drożdżowy wyrasta, wszystkie sypki składniki daję do miski.
Dodaję do nich wyrośnięty zaczyn, lekko całość mieszam, następnie dolewam maślankę i wodę (za pierwszym razem dodałam płatki i ciasto przy 500 ml wody i 250 maślanki było dość suche i trudno się zagnatało, dodałam zatem nieco więcej wody, drugim razem pominęłam płatki zachowując 750 ml płynu, konsystencja chleba wyszła niec mniej zwarta,jednak obie wersje z płatkami czy bez bardzo nam smakują) i wyrabiam ciasto.
Ciasto powinno lekko odstawać od ręki.
Dwie foremki keksowe wykładam papierem do pieczenia i daję do nich ciasto.
Nakrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. U mnie zajmuje to ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy wstawiam je do piekarnika i piekę 45 min.
Następnie wyjmuję chleby z form, zdejmuję papier, piekarnik dogrzewam do 180 stopni i dopiekam kolejne 10 min.
Studzę na kratce. Chleby kroję zupełnie wystudzone. Jeden zamrażam w porcjach pokrojony na kromki, drugi przechowuję zawinięty w lnianą ściereczkę.
Smacznego!!!