Smak tego bakłażana przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Przepis otrzymałam od koleżanki,ale żeby być z nią szczera wspomniałam,że bakłażan nie należy do moich ulubieńców toteż pewnie danie będzie musiało sporo poczekać,zanim je przygotuję i podzielę się moją opinią na temat smaku.Gdy wreszcie przystąpiłam do działania,przygotowałam inny,mięsny obiad dla męża,nie oczekując od niego,że będzie chętny spróbować choćby odrobinę bakłażana.A tu proszę,danie zaskakująco pyszne zostało spożyte ze smakiem,mąż pomaszerowała po dokładkę oznajmiając,że jeśli coś zostanie to on to rezerwuje dla siebie.Następnego dnia stwierdził,że smaki się przegryzły i bakłażan jest jeszcze lepszy.Tak więc dzielę się z Wami przepisem.Przy okazji przepraszam za moją mniejszą aktywność na blogu,jak również niezbyt częste odwiedzanie Waszych blogów.Jest to spowodowane nowymi obowiązkami i choć gotuję na bieżąco,to nie zawsze mam siły i czas na fotografowanie,dodawanie postów i wyszukiwanie nowości kulinarnych.
1 spory lub 2 nieduże bakłażany
4 ząbki czosnku
1 cebula
80 dkg krojonych pomidorków z puszki
200 ml bulionu
świeża natka pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
sól,pieprz
mozzarella lub inny ser do przekładania warstw oraz na wierzch
oliwa lub olej do smażenia bakłażanów + oliwa do sosu
1 - 2 jajka do panierowania
trochę mąki do panierowania
Bakłażany myję,odcinam końce przy listkach i kroję wzdłuż na plastry ok.7-8 mm.Do rozbełtanego jajka dodaję sól i pieprz i panieruję w nim bakłażany a następnie w mące i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju,następnie odsączam na ręczniku papierowym.W rodnlu rozgrzewam oliwę,dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojoną w drobną kostkę cebulę i króciutko podsmażam,dolewam pomidory z puszki,bulion,całość mieszam i duszę na małym ogniu godzinę,żeby sos zgęstniał i nabrał intensywnego aromatu,pod koniec dodaję posiekaną natkę i bazylię.Sos trzeba mieszać od czasu do czasu.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni,naczynie żaroodporne(użyłam 23/16 cm)smaruję niewielką ilością sosu,na to plastry bakłażana,starty ser,użyłam cheddara,ponownie sos,bakłażan,ser.Na wierzchu układam mozzarellę w plastrach.Całość zapiekam 30 min.Smacznego!!!