Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 stycznia 2017

Kapuśniak :)

Pięknie pachnące wędzone żeberka kusiły nie tylko zapachem,ale i sporą ilością przyrośniętego mięska. Kupiłam myśląc o krupniku, jednak przepis na kapuśniak, który znalazłam u Malwiny klik zadecydował za mnie. Skończyło się na kapuśniaku, przepysznym, sycącym kapuśniaku.  Zapraszam :)


1 wędzone żeberko
1 wędzona kość wieprzowa
20 dkg wędzonego boczku
2 średnie marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
2 nieduże cebule z łupinkami do wywaru
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
zielona część pora
50 dkg kiszonej kapusty
2 - 3 łyżeczki majeranku
1 - 2 nieduże cebule do kapuśniaku
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/2 - 1 łyżeczka kminku
6 ziemniaków
1 łyżka mąki na zasmażkę
2,5 - 3 l przegotowanej wody
sól i pieprz do smaku

Żeberko, wędzoną kość, obrane warzywa (oprócz ziemniaków)zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia.
Cebule kroję na pół i wkładam na grill, żeby "przypalić" łupinki. Można je również przypalić nad palnikiem.
Tak przygotowane cebule dodaję do wywaru.
Całość gotuję, aż mięso będzie miękkie.
Mięso i warzywa usuwam z wywaru.
Ugotowane marchewki kroję w kostkę i odkładam na bok.
Następnie miękkie mięso z żeberka oddzielam widelcem, kroję drobniej w razie potrzeby. Jeśli od wygotowanej kości udaje się oddzielić mięso, to również wrzucam je z powrotem do wywaru razem z żeberkiem.
Kapustę płuczę pod bieżącą zimną wodą, odciskam i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do wywaru.
Całość doprawiam majerankiem, kminkiem i papryką i gotuję, aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec ponownie dodaję wcześniej ugotowane marchewki.
Osobno w garnku gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję, aż będą bardzo miękkie i wtedy dodaję je do kapusty.
Boczek kroję w kostkę, podsmażam, pod koniec dodaję do niego cebulki pokrojone w kostkę. 
Aby kapuśniak zagęścić do boczku dodaję łyżkę mąki i robię zasmażkę. 
Boczek z cebulką i zasmażką dodaję do kapusty.
Całość doprawiam do smaku pieprzem i wg.potrzeby solą.
Smacznego!!!








środa, 4 stycznia 2017

Klops z fetą i cukinią :)

Witam serdecznie po raz pierwszy w Nowym Roku i pragnę życzyć wszystkim, którzy tu zaglądają pomyślności, dużo zdrowia, radości, oraz spełnienia marzeń. 

W ostatni dzień grudnia 2016 mój blog obchodził 4 urodziny!!! Ani się obejrzałam, a za mną już 4 lata blogowania - dziękuję, że zaglądacie, mimo że bywam tu ostatnio bardzo rzadko.

Pierwszy post w 2017 roku będzie z przepisem na klop. Lubię klopsy, bo można je zjeść do obiadu na ciepło, jak również na kanapce w formie "wędliny". Przepis znalazłam u Doroty klik. Zparaszam :)


1 kg mielonego - użyłam z indyka
1 cebula - kroję w kostkę i podsmażam na oliwie
1 - 2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
mała cukinia - obraną ścieram na grubej tarce, odciskam
1 jajko
15 dkg fety - kroję w niedużą kostkę
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1 spora łyżeczka musztardy

    polewa:
4 łyżki ketchupu
po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy

Wszystkie składniki, poza polewą, mieszam na jednolitą masę, fetę dodaję na końcu, by się zbytnio nie pokruszyła.
Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni.
Formę keksową wykłądam papierem do pieczenia i przekłądam do niej masę mięsną.
Wierzch mięsa smaruję połową polewy.
Całość piekę 40 min.
Po tym czasie wyjmuję mięso, wierzch smaruję pozostałą polewą i dopiekam kolejne 15 min.
Kroję po lekkim przestudzeniu.
Doskonale smakuje drugiego dnia, podsmażony w plastrach.
Smacznego!!!