Łączna liczba wyświetleń

środa, 30 listopada 2016

Wrapy z szarpanym kurczakiem curry, rodzynkami i sałatą :)

Wszyscy się nimi zajadaliśmy. Smakowały nam na zimno, z chrupiącą sałatą. Dobre na obiad, treściwą przekąskę, czy na lunch. Zapraszam :)


3 pojedyncze gotowane piersi kurczaka - ja ugotowałam je wcześniej z dodatkiem marchewki,             pietruszki, pora w lekko osolonej wodzie
tortille - ilość zależy od ilości nakładanego na nie farszu
sałata - użyłam mini rzymskiej, ilość podobnie, jak tortille

     na sos:  
180 ml majonezu
2 spore łyżeczki musztardy dijon
3 łyżki przyprawy curry w proszku - można więcej, jeśli mamy mieszankę łagodną
10 dkg rodzynek - zalewam wrzątkiem na chwilę
spora garść nerkowców - siekam


Rodzynki odsączam i mieszam z pozostałymi składnikami sosu - proponuję zrobić sosu tyle, by farsz nie był suchy, mnie wystarczyła podana ilość, ewentualnie można nieco ją zwiększyć.
Sos powinien być dość wyrazisty w smaku, by po dodaniu kurczaka nie był mdły.
Kurczaka rwę na drobno wzdłuż włókien i mieszam z  sosem.
Na tortilli układam opłukane i odsączone listki sałaty, na nie farsz i całość zwijam tak, jak krokiety. Podaję tuż po złożeniu.
Smacznego!!!



środa, 23 listopada 2016

Kurczak w śmietanowym sosie z pomidorkami, szpinakiem i pieczarkami :)

Zapraszam na pyszny obiad z kurczaka z dodatkiem szpinaku, pomidorków i pieczarek. Nam smakował z kaszą gryczaną, ale dodatki mogą być różne, w zależności od tego, co lubicie. Przepis pochodzi stąd, a jego Autorka proponuje danie na bazie schabu, ja jednak zamieniłam na drób.


3 pojedyncze filety z kurczaka
10 połówek suszonych pomidorków z zalewy oliwnej
15 dkg pieczarek
3 ząbki czosnku
150 ml śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
garść startego na tarce żółtego sera - użyłam cheddara
2 szklanki bulionu - użyłam wody
masło do podsmażenia pieczarek
2 - 3 spore garście świeżego szpinaku
sól i pieprz
olej do smażenia mięsa

Filety kroję wzdłuż na plastry, oprószam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kurczaka z obu stron, zalewam gorącą wodą i duszę chwilę na wolnym ogniu.
Osobno na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim przekrojone na pół pieczarki (użyłam bardzo małych) na złoty kolor, a następnie dodaję je do duszonego mięsa.
Czosnek siekam i dodaję do mięsa.
Suszone pomidorki kroję na paski i dodaję pod koniec duszenia do mięsa.
Szpinak myję, odsączam i dodaję do mięsa.
W momencie, gdy szpinak zmięknie całość zalewam śmietaną wymieszaną z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, doprawiam pieprzem, mieszam.
Na koniec dorzucam ser, mieszam.
Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści.
Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Smacznego!!!

wtorek, 8 listopada 2016

Surówka z surowego kalafiora :)

Kalafior na surowo smakuje znakomicie, o czym miałam okazję przekonać się  po raz pierwszy przygotowując tą oto surówkę - tu źródło przepisu. Chrupiąca, lekka ze świetnie uzupełniającymi   się smakiem składnikami warta była zachodu. Chcę wspomnieć, ze kalafior gorzknieje więc surówkę trzeba spożyć tuż po przygotowaniu, bo pozostawiona na dłużej, nie wspominając już o następnym dniu, nie będzie się nadawała do jedzenia. A o prozdrowotnych właściwościach kalafiora można poczytać klikając w ten link.


1 nieduży kalafior 
kilka rzodkiewek 
kawałek jasnej części pora
natka pietruszki
czosnek - ilość wystarczająca do przełamania smaku
sól i pieprz
jogurt nat. + majonez w ilości 1:1


Opłukany kalafior ścieram na grubej tarce.
Opłukane rzodkiewki kroję w ćwierćplasterki.
Do miski z kalafiorem i rzodkiewkami dodaję posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pora pokrojonego w półplasterki (lub drobniej).
Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz mieszam z jogurtem i majonezem.
Nie polecam zostawiania surówki do podania na długo po przygotowaniu - kalafior robi się gorzki!
Smacznego!!!