ciasto:
4 jajka
1 szkl.mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szkl.cukru
Z białek ubijam pianę na sztywno,dodaję stopniowo cukier,a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam olej.Następnie mieszając szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Tortownicę o śr.23 cm.wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią masę.Piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-35 min.do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmuję z tortownicy i studzę na kratce,zupełnie zimne ciasto kroję na pół.
krem:
500 ml mleka
20 dkg cukru
20 dkg wiórków kokosowych
20 dkg masła
6 łyżek kaszy manny
W rondlu gotuję mleko,dodaję cukier,masło i kaszkę,a gdy masło się rozpuści dodaję wiórki.Mieszam całość i gorącą masę wylewam na 2 blaty.Gdy masa ostygnie,nakładam polewę:
polewa:
20 dkg czekolady - użyłam mlecznej,ale gorzka też się sprawdzi
150 ml śmietany
Do rondla wlewam śmietanę i czekoladę połamaną na kawałki,mieszam do rozpuszczenia czekolady i całość wylewam na 2 blaty z kremem.Odstawiam do stężenia.Smacznego!!!