Surówka z selera to nowość w moim domu, bo choć w zupach już się pojawiał klik, klik oraz jako składnik drugiego dania klik, to w postaci na surowo, gdzie jest on głównym składnikiem użyłam go po raz pierwszy. Wyszło smacznie, zdrowo i lekko. Zapraszam :)
1 średni seler
3 średnie jabłka
spora garść rodzynek
śmietana
sok z cytryny
pieprz
cukier do smaku
sól opcjonalnie
Oczyszczonego selera ścieram na tarce na drobne wiórki, ja użyłam do tego maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ścierania warzyw.
Jabłka również ścieram na tarce i mieszam z selerem, skrapiam sokiem z cytryny, by seler i jabłka nie ściemniały.
Rodzynki zalewam wrzątkiem na kilka minut, odcedzam i dodaję do selera.
Całość doprawiam pieprzem, cukrem i mieszam ze śmietaną. Smacznego!!!