1 dynia piżmowa-moja była nie większa niż 30 cm
1 cebula-kroję w plastry
2,5 dkg masła
2,5 dkg mąki
600 ml mleka
25 dkg serka ricotta-użyłam mascarpone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
30 dkg świeżego szpinaku
ok.6 płatów lasagne niewymagających podgotowania-u mnie lasagne razowe
5 dkg parmezanu-u mnie cheddar
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dynię kroję na plastry,oczyszczam z miąższu,obieram ze skórki i kroję na ok.3 cm kawałki,mieszam z cebulką,polewam olejem i 1 łyżką wody i piekę na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.25 min.Mieszam w połowie pieczenia.Szpinak wrzucam do garnka,dolewam łyżkę wody i po przykryciem duszę,aż zwiędnie.W rondlu rozpuszczam masło i mieszam z mąką,smażę króciutko,żeby mąka się nie przypaliła i stopniowo dolewam mleko cały czas mieszając,aż powstanie gładka gęstniejąca masa.Po ok.5 min.dodaję serek mascarpone,gałkę muszkat.sól i pieprz.Podpieczoną dynię kroję na mniejsze kawałki,wykładam do naczynia żaroodpornego,na to szpinak i 1/3 sosu,na to płaty lasagne,reszta sosu i starty ser.Zapiekam 30-35 min. w 200 stopniach.Smacznego!!!