ok.80 dkg ziemniaków
2 - 3 pojedyncze piersi kurczaka
ok.50 dkg pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
400 - 500 ml śmietany
15 - 20 dkg żółtego sera
koperek lub natka pietruszki - opcjonalnie
ulubione zioła do kurczaka
rozmaryn do pieczarek
Kurczaka kroję w kostkę,posypuję ziołami,solą i pieprzem i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Ziemniaki kroję w plastry,wrzucam do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim,solę i gotuję,aż zmiękną,ale nie będą rozgotowane.Następnie odcedzam i studzę.Pieczarki oczyszczam,kroję w plastry.Pokrojone w półplastry cebule podsmażam na rozgrzanym oleju,dodaję pieczarki i rozgnieciony czosnek,doprawiam rozmarynem i smażę przez chwilę,aż pieczarki lekko się podsmażą.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Naczynie żaroodporne wykładam połową ziemniaków,na nie układam kurczaka i pieczarki,następnie drugą warstwę ziemniaków,zalewam śmietaną wymieszaną z posiekaną natką,a wierzch posypuję startym na grubej tarce serem.Zapiekam ok.20 - 30 min,aż wierzch się przyrumieni.Smacznego!!!