Na blogach przed Wielkanocą mnóstwo przepisów na żurki,zakwasy na żur,barszcze białe,a u mnie dla odmiany barszcz czerwony:) Pyszny,pożywny,bo pełny najróżniejszych dodatków,a w dodatku zdrowy,bo ze świeżych buraków.Warzywo to zawiera wiele witamin z grupy B,betacyjany pełniące ważną role w profilaktyce nowotworowej.Poza tym jest polecany po chemioterapii,w anemii,wspomaga pracę wątroby.Lista zalet jest dluga,co bardzo zachęca mnie do częstszego sięgania po buraczki czerwone.
50 dkg buraczków
1 puszka białej fasolki
1 marchew
1 mała pietruszka
pół pora
kawałek selera
20 dkg białej kapusty
3 średnie ziemniaki
10 dkg fasolki szparagowej - ja dałam sporą garść mrożonej
1,5 l bulionu warzywnego lub wody
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1/3 szkl.mleka do którego dodaję 1 łyżkę mąki
1/2 szkl.śmietany
sól,pieprz,cukier do smaku,ja dałam 1 łyżeczkę,sok z cytryny
jajka ugotowane na twardo-ilość zależy od tego,dla ilu osób przygotowujemy barszcz(z podanej porcji otrzymamy jakieś 4 porcje barszczu)
natka pietruszki do posypania na talerzu - opcjonalnie,ja tym razem pominęłam
Warzywa wraz z buraczkami oczyszczam i ścieram na grubej tarce.Zalewam je bulionem/wodą i gotuję.Następnie dodaję fasolkę szparagową,poszatkowaną drobno kapustę i pokrojonego w półplasterki pora,chwilę gotuję.Dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki,a gdy są już miękkie dodaję białą fasolkę,koncentrat,mąkę z mlekiem,sok z cytryny,doprawiam solą,pieprzem,cukrem oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku,podprawiam śmietaną i barszcz gotowy.Na talerzu dodaję jajko pokrojone w ćwiartki.Smacznego!!! przepis z "Encyklopedii sztuki kulinarnej"