2 pojedyncze piersi z kurczaka
mango
3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorem
pomarańczowa papryka
2 łyżki curry
2 łyżeczki mąki
300 ml bulionu warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml śmietany
1 czerwona papryczka chili
szczypta cukru,sól,pieprz
tłuszcz do smażenia kurczaka
3 łyżki masła
Mango obieram,usuwam pestkę,a miąższ kroję w kostkę,dymkę w plasterki,paprykę w kostkę,a chili na małe paseczki,Mięso kroję w kostkę i doprawiam solą i pieprzem,obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Osobno na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła i podsmażam przez 1 minutę paprykę,chili,dymkę i mango,zdejmuję z ognia.Pozostałą łyżkę masła rozgrzewam w małym rondlu,dosypuję curry i mąkę,podsmażam i stopniowo dolewam bulion cały czas mieszając,następnie sok pomarańczowy i śmietanę,przyprawiam szczyptą cukru.Do sosu dodaję kurczaka oraz warzywa,lekko podgrzewam całość, nie gotuję.Podaję z ryżem.Smacznego!!!
ummhhm, uwielbiam curry, na pewno przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNam smakowało,polecam zatem:)
UsuńMniam!wspaniały!
OdpowiedzUsuńzapowiada się pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńSama sobie się dziwię,że wcześniej go nie wypróbowałam:)
UsuńFajny przepis, a jeszcze lepszy kolorek:)
OdpowiedzUsuńAle fajne danie. A jakie kolorowe :-) super. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńI znów sprawdzają się stare przepisy. Świetny przepis, smaczny gulasz, to jest sukces murowany :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny ten kurczak! Fajne kolory na talerzu, pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper danie :) Taki gulasz to ja mogę jeść :)
OdpowiedzUsuńKolorowe, ciekawe, rozgrzewające i pyszne danie. Gdyby nie dzieląca mnie od niego szybka miseczka pełna tego cuda byłaby moja :)
OdpowiedzUsuńHmm...to może podeślę w termosie,żeby ciepłe było?Bo szybki jednak szkoda,a i ja za miseczką bym tęskniła:)
UsuńSuper, jaki wykwintny!
OdpowiedzUsuńPychota !
OdpowiedzUsuńmniam :) fajny wariant gulaszu :) do wypróbowania
OdpowiedzUsuńMoja smaki, uwielbiam takie gulasze lekkie, z mango i pomarańczem pychota
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie ;)
OdpowiedzUsuń