Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 września 2014

Egzotyczny gulasz z kurczaka :)

Jak ja lubię odwiedzić rodzinny dom,by poza tym,że będę mogła nacieszyć się rodziną,móc poszperać w pozostawionych własnych zapiskach kulinarnych.Okazało się,że natrafiłam na prawdziwy skarb,a mianowicie  na teczkę z przepisami zupełnie przeze mnie zapomnianą,która zawieruszyła się gdzieś pośród drobiazgów.Pierwszy wypróbowany został gulasz.


2 pojedyncze piersi z kurczaka
mango
3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorem
pomarańczowa papryka
2 łyżki curry
2 łyżeczki mąki
300 ml bulionu warzywnego
100 ml soku pomarańczowego
100 ml śmietany
1 czerwona papryczka chili
szczypta cukru,sól,pieprz
tłuszcz do smażenia kurczaka
3 łyżki masła

Mango obieram,usuwam pestkę,a miąższ kroję w kostkę,dymkę w plasterki,paprykę w kostkę,a chili na małe paseczki,Mięso kroję w kostkę i doprawiam solą i pieprzem,obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Osobno na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła i podsmażam przez 1 minutę paprykę,chili,dymkę i mango,zdejmuję z ognia.Pozostałą łyżkę masła rozgrzewam w małym rondlu,dosypuję curry i mąkę,podsmażam i stopniowo dolewam bulion cały czas mieszając,następnie sok pomarańczowy i śmietanę,przyprawiam szczyptą cukru.Do sosu dodaję kurczaka oraz warzywa,lekko podgrzewam całość, nie gotuję.Podaję z ryżem.Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. ummhhm, uwielbiam curry, na pewno przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się pyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama sobie się dziwię,że wcześniej go nie wypróbowałam:)

      Usuń
  3. Fajny przepis, a jeszcze lepszy kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne danie. A jakie kolorowe :-) super. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znów sprawdzają się stare przepisy. Świetny przepis, smaczny gulasz, to jest sukces murowany :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny ten kurczak! Fajne kolory na talerzu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie :) Taki gulasz to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolorowe, ciekawe, rozgrzewające i pyszne danie. Gdyby nie dzieląca mnie od niego szybka miseczka pełna tego cuda byłaby moja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...to może podeślę w termosie,żeby ciepłe było?Bo szybki jednak szkoda,a i ja za miseczką bym tęskniła:)

      Usuń
  9. mniam :) fajny wariant gulaszu :) do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja smaki, uwielbiam takie gulasze lekkie, z mango i pomarańczem pychota

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)