1 paczka podłużnych biszkoptów
ok.80 ml zimnego espresso - użyłam kopiatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i 80 ml gorącej wody,ostudziłam
50 ml likieru kawowego
10 dkg białej polewy do ciast
60 dkg twarogu na sernik
4 dkg cukru - można dodać nieco więcej
4 łyżeczki żelatyny - proponuję zmniejszyć porcję
kakao do posypania wierzchu,listki mięty do dekoracjiTortownice 26cm wykładam papierem do pieczenia,żeby masa nie przeciekała.Biszkopty moczę w espresso wymieszanym z likierem kawowym i układam ciasno na dnie,dodatkowo zwilżam wierzch po ułożeniu.Polewę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję do twarogu,miksując dodaję cukier.Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody,a gdy zastygnie podgrzewam w kąpieli wodnej i dodaję do sera.Mieszam całość i wykładam do tortownicy.Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.Ciasto dość szybko nadaje się do krojenia,dzięki sporej ilości żelatyny,niestety,moim zdaniem,ta ilość powoduje,że następnego dnia ciasto robi się lekko twardawe.Myślę,że wystarczy mniej żelatyny i przechowywanie ciasta w lodówce.Smacznego!!!
Mmm...wygląda bosko :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto ! Wygląda baaardzo pysznie !
OdpowiedzUsuńMniam pyszności
OdpowiedzUsuńTiramisu uwielbia chyba każdy. Oj, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bardzo lubię tiramisu :-):-):-) fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńPiękne i z pewnością pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo lubimy tiramisu, choć robię bardzo rzadko, ale to ze względu na małą:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe... :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu. Jest tak niebiańskim deserem, że trudno mu się oprzeć. I znów narobiłaś mi apetytu na nie :)
OdpowiedzUsuńmniam! za dobre by było prawdziwe!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, chętnie wezmę kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności, mniam i jaki piękny młynek :-) bardzo fajnie podałaś
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie
OdpowiedzUsuń