środa, 10 września 2014

Ciasto tiramisu :)

Książeczka "Ciasta z serem"posłużyła jako źródło przepisu. Wprowadziłam kilka zmian,ale po spróbowaniu ciasta,gdy będę je robić kolejny raz zmniejszę ilość żelatyny lub z niej zupełnie zrezygnuję,na rzecz białej polewy,która również wiąże ser.Niemniej jednak zapraszam na kawałek tiramisu:)


1 paczka podłużnych biszkoptów
ok.80 ml zimnego espresso - użyłam kopiatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i 80 ml gorącej wody,ostudziłam
50 ml likieru kawowego
10 dkg białej polewy do ciast 
60 dkg twarogu na sernik
4 dkg cukru - można dodać nieco więcej
4 łyżeczki żelatyny - proponuję zmniejszyć porcję
kakao do posypania wierzchu,listki mięty do dekoracji

Tortownice 26cm wykładam papierem do pieczenia,żeby masa nie przeciekała.Biszkopty moczę w espresso  wymieszanym z likierem kawowym i układam ciasno na dnie,dodatkowo zwilżam wierzch po ułożeniu.Polewę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję do twarogu,miksując dodaję cukier.Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody,a gdy zastygnie podgrzewam w kąpieli wodnej i dodaję do sera.Mieszam całość i wykładam do tortownicy.Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.Ciasto dość szybko nadaje się do krojenia,dzięki sporej ilości żelatyny,niestety,moim zdaniem,ta ilość powoduje,że następnego dnia ciasto robi się lekko twardawe.Myślę,że wystarczy mniej żelatyny i przechowywanie ciasta w lodówce.Smacznego!!! Tiramisu na sto sposobów

15 komentarzy:

  1. Moje ulubione ciasto ! Wygląda baaardzo pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu uwielbia chyba każdy. Oj, zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Bardzo lubię tiramisu :-):-):-) fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i z pewnością pyszne ciasto.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy tiramisu, choć robię bardzo rzadko, ale to ze względu na małą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tiramisu. Jest tak niebiańskim deserem, że trudno mu się oprzeć. I znów narobiłaś mi apetytu na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! za dobre by było prawdziwe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię, chętnie wezmę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za pyszności, mniam i jaki piękny młynek :-) bardzo fajnie podałaś

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)