czwartek, 11 września 2014

Knedle ziemniaczane z fetą :)

Pyszne,polane masłem lub okraszone podsmażonym boczkiem lub skwarkami. U mnie z kubkiem kefiru i masełkiem-takie lubię najbardziej.Przepis pochodzi z "Encyklopedii  sztuki kulinarnej".


80 - 90 dkg ziemniaków
25 dkg mąki - użyłam do pierogów typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
masło do polania
   farsz:
20 dkg fety - użyłam oryginelnej,nie sera fetopodobnego
1 spora cebula
żółtko
masło do podsmażenia cebuli

Ziemniaki gotuję,odcedzam,ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.Po ostudzeniu dodaję mąki,jajko i zagniatam ciasto.Formuję wałek i dzielę go na równe kawałki,każdy z nich lekko spłaszczam,na środek nakładam farsz - na maśle smażę pokrojoną w kostkę cebulę,mieszam z fetą na jednolitą masę,dodaję żółtko i mieszam całość.Formuję knedle i wrzucam na wrzątek,gotuję ok.5 min.od momentu wypłynięcia.Podaję polane masłem.Smacznego!!!




16 komentarzy:

  1. Musiały być wspaniałe! Ile porcji wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki świetny pomysł na farsz! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mam to traktować,jak zamówienie?:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. o fajny pomysł na nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie fajne. Takich jeszcze nie jadłam nigdy :-) super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) Zjadłabym takie ze smakiem!!

    OdpowiedzUsuń
  7. z fetą? nie robiłam ale knedle uwielbiamy:)bardzo ciekawy farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności - coś dla mnie - uwielbiam przeróżne kluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podrzuć mi kilka, jeszcze takich nie jadłam. A knedle uwielbiam. Coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł genialny, jestem bardzo ciekawy, jak smakują - koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)