80 - 90 dkg ziemniaków
25 dkg mąki - użyłam do pierogów typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
masło do polania
farsz:
20 dkg fety - użyłam oryginelnej,nie sera fetopodobnego
1 spora cebula
żółtko
masło do podsmażenia cebuli
Ziemniaki gotuję,odcedzam,ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.Po ostudzeniu dodaję mąki,jajko i zagniatam ciasto.Formuję wałek i dzielę go na równe kawałki,każdy z nich lekko spłaszczam,na środek nakładam farsz - na maśle smażę pokrojoną w kostkę cebulę,mieszam z fetą na jednolitą masę,dodaję żółtko i mieszam całość.Formuję knedle i wrzucam na wrzątek,gotuję ok.5 min.od momentu wypłynięcia.Podaję polane masłem.Smacznego!!!
Musiały być wspaniałe! Ile porcji wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuń3 porcje,na tyle spore,że nie trzeba dojadać:)
UsuńŚwietny przepis, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł na farsz! Pycha :)
OdpowiedzUsuńNiby nic,a jednak:)
UsuńWyglądają znakomicie !!
OdpowiedzUsuńI takie właśnie są:)
UsuńAleż smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCzy mam to traktować,jak zamówienie?:)))
OdpowiedzUsuńo fajny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńO jakie fajne. Takich jeszcze nie jadłam nigdy :-) super :-)
OdpowiedzUsuńMniam :) Zjadłabym takie ze smakiem!!
OdpowiedzUsuńz fetą? nie robiłam ale knedle uwielbiamy:)bardzo ciekawy farsz:)
OdpowiedzUsuńPyszności - coś dla mnie - uwielbiam przeróżne kluchy :)
OdpowiedzUsuńPodrzuć mi kilka, jeszcze takich nie jadłam. A knedle uwielbiam. Coś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny, jestem bardzo ciekawy, jak smakują - koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń