przepis pochodzi z książki "Cute cakes"
11 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
2 jajka
19 dkg mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mleka
kilka śliwek
2 łyżeczki cynamonu w proszku
Śliwki płuczę,dzielę na połówki i usuwam pestki,a następnie kroję na ćwiartki.Masło miksuję z cukrem(wcześniej odbieram 2 łyżki cukru na bok).Gdy powstanie dość jednolita masa dodaję mąkę,proszek,sól i skórkę oraz sok z cytryny,mleko.Mieszam całość drewnianą łyżką i przekładam do natłuszczonej formy.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Na cieście układam śliwki wymieszane z 2 łyżkami cukru z cynamonem i układamy je na cieście(najlepiej skórką do góry).Piekę do suchego patyczka ok.50 min.Ciasto jest pyszne,a chrupiący wierzch najpyszniejszy:)Smacznego!!!
Hejka :) widzę, że też masz serduszkową formę :)) ciasto bardzo pysznie wygląda a ten chrupiący wierzch kusi bardzo... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie cynamonu i śliwek, ciacho musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierańce :) a jeszcze ze śliwkami i cynamonem to już bajka!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha - moje smaki - uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smakowe :) Kocham ,śliwki i cynamon :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie - nic dodać, nic ująć! Ciasto zachwycające!
OdpowiedzUsuńOj cynamon i śliwki, CUDOWNIE!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńŚliwki z cynamonem zgrywają się wręcz idealnie! : )
Fantastyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjestem totalnie uzalezniona od cynamonu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie:-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne od serca, uwielbiam cynamon w cieście, do tego śliweczki mniam. Do kawy kawałek skubnę ale aż szkoda :-)
OdpowiedzUsuńIlez tu milych komentarzy-dziekuje:)ciesze sie,ze podzielacie moje zdanie odnosnie duetu-sliwka-cynamon:)ciasto polecam,jest naprawde smaczne,szczegolnie wierzch z chrupiaca warstewka:)
OdpowiedzUsuńśliwki, cynamon... mmm musiało być pysznie :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że nie znałam połączenia cynamonu ze śliwkami, chętnie spróbuję bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCos nie chce mi sie w to wierzyc,no ale skoro tak jest,to na zmiany nadszedl czas:)
UsuńWarto wypróbować w sezonie śliwkowym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon! A foremka w kształcie serca - rewelacja!
OdpowiedzUsuńi serduszkowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSliwki z cynamonem! Mnaaaam! I to w jakiej oprawie! Sercowej, zakochanej...ach....wyglada super!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta ze śliwkami. Na pewno w weekend sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm.....aż się skuszę na ciasto ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńz śliwkami ciasta są pyszne Twoje serce poruszyło moje kubki smakowe
OdpowiedzUsuńForma również robi wrażenie... to takie słodkie. Serio! ;-)
OdpowiedzUsuńnie trzeba dodawać już nic a nic :) to ciasto musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym sobie:) Nie mogę wchodzić na blogi kulinarne, bo od razu głodna się robię:)
OdpowiedzUsuńA co tu ostatnio tak cicho? :)
OdpowiedzUsuńDziekuje,ze pytasz-urlopuje sie Kochana:)
UsuńŚwietne serducho ^^
OdpowiedzUsuńznakomite:)
OdpowiedzUsuńwspaniały wypiek :) ale jakoś tak jesiennie mi się kojarzy...
OdpowiedzUsuńO matko... Juz od samego patrzenia cieknie ślinka... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Takie ciasta kocham najbardziej:)
OdpowiedzUsuńOj, musiało być pyszne, mniam !
OdpowiedzUsuńśliwki i cynamon to musi być idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń