1 cebula - kroję w kostkę
1 łodyżka selera naciowego - kroję bardzo drobno
2 nieduże marchewki - ścieram na grubej tarce
30 dkg cukinii - ścieram na grubej tarce
1-2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
40 dkg dowolnie wybranej fasolki z puszki,mogą być 2 rodzaje-u mnie masłowa - odsączam,rozgniatam widelcem
5 dkg bułki tartej
ulubione przyprawy ziołowe-ja dodałam po odrobinie majeranku,słodkiej papryki,bazylii
pieprz,ew.sól
tłuszcz do smażenia
W rondlu rozgrzewam tłuszcz i wrzucam marchewkę,selera i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i smażę,aż warzywa lekko zmiękną,dodaję czosnek i smażę 1 min.Rondel zdejmuję z ognia i studzę.Do chłodnej masy warzywnej dodaję rozdrobnione widelcem fasolki,bułkę tartą,przyprawy.Mieszam,przykrywam całość i schładzam 20-30 min.(opcjonalnie).Na patelni rozgrzewam olej,z masy warzywnej formuję niewielkie burgery i smażę na złoto z obu stron na niedużym ogniu.Smacznego!!!
Zrobię sobie takie w lecie - bardzo pomysłowe burgery i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję za odwiedziny:)
UsuńFajna propozycja :) Muszę zrobić, może mojemu też posmakuje :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj,może się skusi:)
UsuńJa to bym zjadła z największą ochotą :) ciekawe jak moje dzieci? ! Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę na śniadanko :) pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio sałatkę z selera naciowego i jestem nim zachwycona, a że cukinia i marchewka to moje warzywa więc burgery muszą być rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńzdrowe, pożywne i smaczne! uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam soczewicowe i już weszły na stałe do naszego menu. Chętnie wypróbuję takich warzywnych:-)
OdpowiedzUsuńSuper takie warzywne burgery, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Na warzywne to ja wpadam, bo bardzo lubię wersje wegetariańskie.
OdpowiedzUsuń