poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta ze słodkim ziemniakiem :)

Moja przygoda ze słodkim ziemniakiem zaczęła się od upieczenia tarty. Przepis,z moimi niewielkimi zmianami odnośnie ciasta, z "Life is sweet" bardzo mnie zaciekawił,nigdy nie jadłam słodkich ziemniaków i zupełnie nie pomyslałabym,że one mogą być zastosowane do wypieków:) Moja foremka do tart ma 24 cm,a potrzebna była na 23 cm dlatego ciasta miałam odrobinę za mało,by dokładnie wyłożyć nim brzegi,co z koleji spowodowało,że musiałam uszczuplić ilość farszu i wyłożyć do formy tylko jego część.Tarta wyszła cieńsza,ale smak pozostał bez zmian.Moim zdaniem lepszy na ciepło,niż po ostudzeniu.


    ciasto:  na formę 23 cm
17,5 dkg mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru kryształu
9 dkg masła 
2-3 łyżki wody

   farsz:
50 dkg słodkich ziemniaków o pomarańczowym kolorze wewnątrz
3 jajka
10 dkg jasnego brązowego cukru
35 dkg skondensowanego mleka w puszce
4 dkg masła
2 łyżeczki esencji waniliowej(jeśli aromat,to mniej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Mąkę zagniatam solą,cukrem i masłem.Dodaję zimą wodę,jeśli ciasto jest za twarde i nie chce się zagnieść.Wkładam do woreczka foliowego i daję do lodówki na godzinę.W międzyczasie gotuję wodę i do wrzącej wrzucam ziemniaki przekrojonę na mniejsze części.Gotuję 15 min.odcedzam o hartuję pod zimną wodą.Gdy zupełnie ostygną wrzucam je do miski,dodaję jajka,cukier i miksuję na jednolitą masę,następnie dodaję resztę składników,lekko miksuję i odtsawiam na bok.Po godzinnym odpoczynku w lodówce wyjmuję ciasto,wykładam nim formę do tarty,brzegi powinny być obłożone ciastem,nakłuwam widelcem,obciążam wierzch suchą fasolą ułożona na papierze do pieczenia i piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku 12 min. lub do lekkiego zezłocenia.Zdejmuję obciążenie,na ciasto wykładam farsz i piekę kolejne 10 min.następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 35 min.do suchego patyczka.Podaję lekko ciepłą.Smacznego!!!

31 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda!! próbowałam już pączków z ziemniakami i były pyszne, to czemu nie zrobić tartę?!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaintrygował mnie ten ziemniak w przepissie, ciekawa jestem smaku tej tarty

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakująca tarta, w takiej postaci nie jadłam słodkich ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny i apetyczny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowita tarta! Świetny pomysł, przyznam, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłaś. Z resztą jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkowite zaskoczenie, zupełnie niespodziewany słodki ziemniak, jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł! Chętnie bym spróbowała, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tylko raz jadłam słodkie ziemniaki, ciekawa jestem smaku w Twoim wydaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Tego jeszcze nie znam... Bardzo ciekawa i zaskakująca propozycja... Super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej tarty to ja jeszcze nie widziałam! Zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaskakująca tarta. Chętnie skosztuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmniam.. rewalacyjnie się prezentuje :) kocham takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa propozycja :) chętnie bym spróbowała.... i kubas mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka ciekawa wersja, jeszcze słodkich ziemniaków nie jadłam. A twoja tarta wygląda mega apetycznie. Sama jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  15. aż zrobiłyśmy się głodne :) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wam wszystkim Kochane za miłe komentarze. Spróbujcie tarty i napiszcie,co sądzicie o jej smaku:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja jakos za slodkimi ziemniakami nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Aguś nigdy bym nie powiedziała, że ta tarta jest z ziemniakami, ale wyszła bardzo fajnie :) ciekawa jestem jak smakuje, ale to muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wooow, zaciekawiłaś mnie tą tartą :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dla mnie wygląda przesmacznie i z chęcią skubnęłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, nigdy nie widziałam takich ziemniaków. Bardzo mnie to danie zaciekawiło, bo kocham tart a ta wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. zawsze chciałam taka upiec, ale gdzie tu kupić słodkie ziemniaki...:)

    OdpowiedzUsuń
  23. na początku myślałam że to masa czekoladowa:) ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniale wygląda! ; )
    Świetny pomysł na tartę!

    OdpowiedzUsuń
  25. ale super pomysł :) takiej jeszcze nie próbowałam :) na pewno była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. lubię takie wynalazki :) skusiłabym się

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)