1 cebula
1-2 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
ok.30 dkg kiełbasy
35 dkg ryżu arborio
125 ml wina białego wytrawnego
1.3 ml bulionu drobiowego
8,5 dkg parmezanu
sól i pieprz
5,5 dkg masła
Pokrojoną w kostkę cebule i seler w półkrążki podsmażam na połowie masła.Po chwili dodaję pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.Jak kiełbasa zacznie się przysmażać na brązowo zdejmuję całość z patelni.Zmniejszam ogień i wrzucam na patelnię ryż i smażę mieszając przez 2 min.Dolewam wino,a po chwili stopniowo bulion,mieszam.Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewam kolejną i mieszam,aż ryż wchłonie cały płyn.Na koniec dorzucam kiełbasę i lekko podgrzewam,doprawiam solą i pieprzem.Zdejmuję z ognia,dodaję resztę masła i ser.Serwuję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!
Robiłam już kilka wersji risotta, ale z wędliną jeszcze nie, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńChętnie bym zjadła, ale risotta nigdy jeszcze nie robiłam i nawet nie jestem pewna czy by mi wyszło ;/
OdpowiedzUsuńJa kilka już zrobiłam,zapewne nie są mistrzowskie,ale smaczne,a na moim etapie gotowania,to mi w zupełności wystarcza:)Spróbuj,risotto w zasadzie samo się robi tylko potrzebuje towarzystwa-mieszać trzeba:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam jak na razie tylko raz, ale bardzo nam smakowało i na pewno powtórzę :) Z kiełbaską i selerem naciowym jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńmmm,.... to musiało być przepyszne....:) całkiem oryginalne a skłądniki mam chyba w domu:)
OdpowiedzUsuńZ selerem naciowym to już mnie kupiłaś. Bardzo ale bardzo lubię seler. Z kiełbaską pycha połączenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny,cieszę się,że pomysł się podoba:)
UsuńFajne połączenie :) czuję się zachęcona do spróbowania :))
OdpowiedzUsuńA ja zaszczycona,że przepis będzie wypróbowany:)
UsuńMmmm, seler naciowy :))) Twoje przepisy są mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)seler coraz większe zastosowanie znajduje w moim domu:)
UsuńRisotto zabieram :D Ciekawie prezentuje się kiełbasa z delikatnym ryżem :D Zadziwiające połączenie ;P
OdpowiedzUsuńZadziwiające powiadasz? dziękuję:)
UsuńHmmm...uwielbiam risotto, ale z kielbasa...no nie wiem, jakos nie pasuje mi ta kombinacja..ale moze sie myle :)
OdpowiedzUsuńKochana,każdy ma swój gust,jednemu smakuje to,drugiemu tamto,ja to doskonale rozumiem i nie zamierzam Cię przekonywać do ugotowania:)))buziak
UsuńRisotto doskonale przygotowane :)) Z kiełbaska i selerem brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, takie risotto po polsku :) Zapisałam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i nie jest aż takie trudne w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Kamil
Och dziękuję bardzo:)zapraszam częściej i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńPóki co zapraszam też w odwiedziny: culinaryisland.blogspot.com
Bardzo ciekawy pomysł! Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmniam, dawno nie robiłam ale mi narobiłaś smaku na risotto
OdpowiedzUsuń