4 dkg masła + trochę do natłuszczenia
6-8 kromeczek chleba najlepiej lekkiego lub chałki
5 dkg rodzynek-ja dodatkowo namoczyłam je w rumie
450-500 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cyanmonu
skórka z cytryny
3 łyżki cukru
świeżo ugotowany budyń do polania-pominęłam
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i obkładam połową pieczywa nasmarowanego masłem.Rodzynki odsączam i posypuje po wierzchu,układam na to resztę pieczywa.Mleko,skórkę z cytryny,2 łyżki cukru,jajka i cynamon mieszam widelcem do połączenia się składników.Polewam sosem pieczywo i dostawiam na parę minut do nasiąknięcia.Posypuję resztą cukru i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.25 min.aż wierzch ładnie sie przyrumieni.Podaję ciepły parę minut po upieczeniu.Wierzch można polać budyniem-ja pominęłam.Smacznego!!!
Uwielbiam puddingi.... :) szczególnie na osłodę w taką pogodę (u mnie leje) Chyba zrobię jutro ;)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Czekam na Twoją opinię:)
Usuńświetny przepis!! mam już kilka do wykorzystania starszego pieczywa, ale takich przepisów nigdy nie jest za dużo:)
OdpowiedzUsuńJa nie mam ich zbyt dużo więc chętnie skorzystałabym z któregoś od Ciebie:)
UsuńHahaha:) dziękuję.Może powinnam zrobić zakładkę pod tytułem "PP"=potwornie pyszne? :)
OdpowiedzUsuńno jaka ty gospodarna jesteś, teraz i ja już wiem jak wykorzystać chlebek
OdpowiedzUsuńSwietny sposób na wykorzystanie starszego słodkiego pieczywa :)) wygląda pysznie :)) Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńależ pycha, chałka z tą całą resztą, cudo:)
OdpowiedzUsuńMhmmm :) brzmi tak pysznie, że chyba nie zasnę!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Aż ślinotku dostałam :)
OdpowiedzUsuńDobrze że ja nie jem takich deserów, bo bym się nie mogła powstrzymać i zajadała taki pudding codziennie. Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńIdealne danie na wykorzystanie resztek chleba. Super:-)
OdpowiedzUsuńNo prosze, czego to sie człowiek nie nauczy :)
OdpowiedzUsuńA widzisz:) serfowanie po necie kształci hahaha
Usuńp.s.to żarcik,a nie cynizm :)
Wygląda świetnie! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
Lubię taki kuchenny recycling :-)
OdpowiedzUsuń"Kuchenny recycling" -trafne określenie,podoba mi się:)
UsuńMusiał smakować pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńAguś pomysł na prawdę fajny i wart wypróbowania :) na pewno skorzystam! ps. bajeczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńRecycling jest teraz w modzie, a Twój szczególnie piękny i pożyteczny. Nie znoszę marnowania jedzenia, więc uwielbiam Twój pudding :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo przypadł mi do gustu. Porywam :)
OdpowiedzUsuńSuper wykorzystane czerstwe pieczywo, a pudding wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPysznie!! Ja poproszę!!
OdpowiedzUsuńPuddingu jeszcze nie jadałam ale wiem, że muszę to nadrobić :D
OdpowiedzUsuńUrzekła mnie ta filiżanka w tle :D Gdzie można ja zakupić ? :)
Patrycjo filizanki maja juz jakies 5 lat i byly kupione za granica:)
Usuń